kele
perec1
garas1
65. évfolyam
16. szám
Megjelenés:
2021. 04. 22.
kiscim1621
 

„A gazdasági stratégia talán az utolsó vonat a megmaradás szempontjából...”

tusvanyos3016Tusnádfürdőn a múlt hétvégén „Itthon a Kárpát-medencében” címmel tartották meg a XXVII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor hagyományos pártelnöki fórumát. A muravidéki magyarság helyzetét az MMÖNK Tanácsának elnöke, Horváth Ferenc elemezte. A csúcsszervezet elnöke mellett a Muravidéket a közösség új alelnöke, Varga Edit és az MMÖNK több munkatársa is képviselte.
A XXVII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor hagyományos programokkal várta az idén is az érdeklődőket. Az említett „Itthon a Kárpát-medencében” fórum mellett évről évre nagy figyelmet, sajtóérdeklődést vonz a megszokott kerekasztal-beszélgetés, amelyet mindig megtisztel a magyar miniszterelnök is. Orbán Viktor előadását – ahogy az idei Tusványos legtöbb előadását is – nagyban befolyásolták az Európában végbemenő változások, a migránsválság, a brexit vagy épp a közelgő amerikai elnökválasztás. Ennek megfelelően a magyar kormányfő főként az Európai Unió helyzetéről, ezen belül Magyarország pozíciójáról, valamint egy átalakulóban lévő világrendről tartott előadást. A magyar miniszterelnök közös európai hadsereg felállításának szükségszerűségéről beszélt, valamint kitért arra is, hogy – az Európát ért legutóbbi terrortámadások okán – nagyobb hangsúlyt kell fektetni a biztonságpolitikára, a hadiipar fejlesztésére, valamint erősebb európai titkosszolgálati rendszerre van szükség. A magyar miniszterelnök kritizálta az Európai Unió vezetését, és kijelentette: a migráció támogatása növeli a terrorizmus veszélyét. Az amerikai elnökválasztás kapcsán a miniszterelnök elmondta: bár nem tartja magát Donald Trump kampányemberének, mégis ő volna a jobb választás Európa és Magyarország számára.
Az „Itthon a Kárpát-medencében” fórumon a muravidéki magyarság helyzetét az MMÖNK Tanácsának elnöke, Horváth Ferenc elemezte. Előadásában hangsúlyozta az anyaország utóbbi években megnövekedett támogatását, amely elsősorban a bizalmon alapul, vagyis a közösség a támogatásokat mindig célszerűen használja fel, az összegekkel rendszeresen és jól el tud számolni. Kifejtette, az utóbbi években számos magas rangú magyar és szlovén politikus járt a vidéken, sok esetben bilaterális találkozókat is tartottak, ami nagyban segíti a muravidéki magyarság pozícióit, helyzetét mindkettő ország szempontjából. Ezzel kapcsolatosam kifejtette, a muravidéki magyarság így hidat képez a két szomszédos ország között. Horváth Ferenc kiemelte a jó kapcsolatokat Zala és Vas megyével, amelyek az eddigi igen jó kulturális együttműködés mellett egyre inkább felölelik a gazdaság területét is. Kitért az ifjúság fontos szerepére, így a fiatalokat véleménye szerint kiemelten kell támogatni, valamint Lendva város Európa kulturális fővárosi jelölésére, amelyben a magyarságnak, a magyar kultúrának mindenképpen fontos szerepe lesz.
A külhoni magyar vezetők többsége kitért arra, hogy sok az úgynevezett „magyar nemzeti rinyálkodó”, amit megerősített a muravidéki elnök is, majd hozzátette, a magyar kormánynak szerinte mindig a megválasztott képviselőkkel, emberekkel kell kapcsolatot tartania és együttműködni. Ahogy a többi régió vezetője, Horváth Ferenc is hangsúlyozta a gazdasági fejlesztések fontosságát, majd kifejtette, a muravidéki magyar gazdasági stratégia, amelyet a magyar kormány is támogat, talán az utolsó vonat a muravidéki magyarság megmaradásának szempontjából.
A muravidéki csúcsszervezet elnöke lapunknak adott nyilatkoztában hangsúlyozta azt is, a tusnádfürdői és a hasonló egyéb összmagyar találkozók igencsak fontos rendezvények a kapcsolatteremtés, a kapcsolatmélyítés szempontjából, nagy szerepük van a magyar közösségek, így a muravidéki magyarság fejlődése szempontjából is.
MCSi Design