kele
perec1
garas1
65. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2021. 09. 23.
kiscim3821
 

A nyelvi tájképről muravidéki színekkel is

zcsj egyetem3021Szemiotika, művészet és nyelv – ezek voltak a témái a 6. Partiumi Szabadegyetemnek július 19–e és 24-e között Berettyóújfaluban, amelyen az egyhetes program és az előadások a határok fölötti kapcsolatok erősítését szolgálták. A muravidéki magyarságot dr. Zágorec-Csuka Judit képviselte az anyanyelvápolási helyzetről szóló előadásával.

 

Képünkön: Balázs Géza nyelvész, néprajztudós, egyetemi tanár mondott bevezetőt dr. Zágorec-Csuka Judit előadásához. (Fotó: Ciavoi Andy)

 

A szabadegyetem főrendezője a Bihari Népművészeti Egyesület volt, amely a Partiumi Keresztény Egyetemmel, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságával, valamint a Magyar Nyelvi Szolgáltató Irodával együtt valósította meg a rendezvénysorozatot. A szabadegyetemet prof. dr. Balázs Géza nyelvész, néprajztudós, egyetemi tanár nyitotta meg, aki beszédében elmondta, hogy valamennyi témájuk kapcsolódik Biharország és a Partium néprajzához, nyelvéhez, irodalmához, művelődéstörténetéhez, elsősorban az adott régió nyelvi tájképének a fogalmához. Hangsúlyozta mindazon jelenségek, dolgok fontosságát, amik a nyelvi tájhoz, az identitáshoz, a nyelvjárásokhoz fűződnek, mert erősen meghatározzák az ott élő emberek életét.

Zágorec-Csuka Judit a muravidéki magyarságot képviselve A szlovéniai magyarság anyanyelvápolásának a helyzetképéről tartott előadást, kiemelve a magyar nyelv napjának rendszeres megünneplését a Muravidéken, elsősorban a kétnyelvű általános iskolákban az Édes anyanyelvünk fogalmazás- és rajzpályázat sikeres kivitelezését, amelyen évente 500 tanuló vett részt, kiemelte a magyar nyelvművelő műsor fontosságát a Muravidéki Magyar Rádióban, a Lendva Községi Magyar Nemzetiségi Önkormányzati Közösség 20 éves ösztöndíjprogramját a Muravidéki Pedagógusok Egyesületének „Magyarul a Muravidéken” elnevezésű új ösztöndíjprogramjával együtt, valamint a kétnyelvűségi iroda, a fordítói hivatal létrehozását Lendván 2021 és 2022 folyamán.

Zágorec-Csuka Judit előadásában összegezte, hogy tervszerűen kellene mindezt továbbvinni és ösztönözni a közeledést a többségi lakosság, az itt élő szlovénok körében is, akik a kétnyelvű oktatásban tanulják a magyar nyelvet. A cél az, hogy a szlovén–magyar kétnyelvűség egyre kevésbé legyen formális, hanem valóban a muravidéki magyarok, egy kis magyar közösség megmaradását szolgálja, hogy: „Ne veszítse el a teret, ahol él, az anyanyelvét, amit beszél, és optimistán tekintsen a jövőbe!”

(-)

 

 

MCSi Design