kele
perec1
garas1
65. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2021. 06. 17.
kiscimn2421
 

A múltra emlékezni, a jövőben bízni kell…

osszetart2321A Nemzeti Összetartozás Napján a Muravidéken idén újra csupán korlátozott formában emlékezhettünk: az ideiglenesen újra átjárhatatlan határ tövében, Zsitkóc és Bödeháza között a Hetési Barátság Parkban szervezett rendezvényt a muravidéki magyarság. A nap előestéjén a Bánffy Központban megnyílt a Muravidék a Kárpát-medencében – a Kárpát-medence a Muravidéken című fotókiállítás.

 

Koszorúzás az emlékparkban

 

A Barátság Parkban tartott rendezvény így inkább csak csendes koszorúzás volt, az egybegyűlteket Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, nemzetiségi parlamenti képviselő köszöntötte. Beszédében az eseményekkel való megbékélés, a nemzeti összetartozás fontosságát, a békés együttélés, az együttműködés és a jövőbe tekintés jelentőségét hangsúlyozta. Kifejtette, a muravidéki magyarság Trianon idején is a legkisebb elszakadt magyar közösség volt, így különleges eredménynek számít, hogy 101 év után is megmaradtunk, a vidéken él a magyar nyelv, a magyar kultúra. Hangsúlyozta, ebben nagy segítséget jelentett, hogy a múlt század hetvenes éveiben kisebbségi jogokkal ruházta fel a muravidéki magyarságot a volt jugoszláv állam, majd a rendszerváltozáskor önállósuló Szlovénia a rendszert megtartotta és felülépítette. Így kialakulhatott kisebbségi önkormányzati és intézményrendszerünk, amely nagyban segítette a megmaradást, ahogy az elmúlt tíz évben a magyar nemzetpolitika is, amely lélekben és anyagiakban is hathatós segítséget nyújtott. Horváth Ferenc szavai szerint így annak ellenére, hogy a muravidéki magyarság számban erőteljesen csökkent, bizakodva tekinthet a jövőbe, különös tekintettel a két szomszédos országnak a térséget közösen fejleszteni kívánó kezdeményezéseire. A zsitkóci faluotthonhoz ezt követően tervezett kultúrműsor és őrtűzgyújtás a vírushelyzet miatt elmaradt.

 

 

 

„A magyarságunkat nem vették el”

 

A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI) szervezésében létrejött kiállítás hét témába – hímzések, műkedvelés, kirándulások, táborok, együttműködés, valamint irodalom és művészet – sorolva térképezi fel a muravidéki magyarság tevékenységeit és törekvéseit. A kiállított anyag több művelődési egyesület albumgyűjteményéből, illetve az intézet képgalériájából állt össze. Soós Mihály, az intézet igazgatója kiemelte: – Nemcsak, hogy vagyunk itt magyarok, hanem nagyon jó kapcsolatokat is ápolunk – kezdve Zala, illetve Vas megyével, Magyarországgal, az anyaországgal, illetve a Kárpát-medence minden egyes területével. A kiállítás is ezt mutatja be. Összetartozunk – de nemcsak mint nemzet, hanem mi itt, a Muravidéken is, hiszen nagyon fontos projektek, kezdeményezések valósulnak meg Hodostól Pincéig, ezek során közösen lépünk fel és egy közös magot mutatunk kifelé is – hangsúlyozta.

 

 

A megnyitót, amelyet Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, parlamenti képviselő, Vida Törnar Judit, a Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség (LKMNÖK) elnöke és Czikó Anita konzul tisztelt meg jelenlétével, a völgyifalui népdalkör tette színesebbé. A kiállítást június 23-ig lehet megtekinteni a Bánffy Központ nyitvatartási idejében. Június 4-től az MNMI YouTube-csatornáján elérhető a Muravidék a Kárpát-medencében – a Kárpát-medence a Muravidéken című kisfilm is.

                                      

Tt, FaBri

 

 

MCSi Design