kele
perec1
garas1
65. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2021. 06. 17.
kiscimn2421
 

Létrejön a Muravidék–Rábavidék Alap

murav rabav2221A szlovén kormány a muravidéki magyar közösségnek, a magyar kormány pedig a rábavidéki szlovén közösségnek biztosít 5 millió euró támogatást a terület fejlesztésére.

Az említett alap létrehozása még 2019 őszén, Orbán Viktor magyar és Marjan Šarec szlovén miniszterelnök budapesti találkozóján vetődött fel, míg az ötletet Horváth Ferenc, az MMÖNK elnöke, nemzetiségi képviselő jegyzi. Az alap létrehozását a közben felálló, Janez Janša vezette szlovén kormány és az őshonos nemzetiségi parlamenti képviselők között a 2020–2022-es időszakra megkötött együttműködési megállapodás is tartalmazza. Ez alapján a szlovén kormány a muravidéki magyar közösségnek, a magyar kormány pedig a rábavidéki szlovén közösségnek biztosít 5 millió euró támogatást a terület fejlesztésére.

Az azóta eltelt egy év alatt minden bürokratikus, adminisztratív akadályt leküzdve a szlovén kormány határozatban is megerősítette döntését, és a jelenlegi állás szerint a magyar kormánnyal kell aláírnia egy szándéknyilatkozatot, hogy a határ másik oldalán is biztosítják az eszközöket. A megállapodásról elvileg már megegyezett a két kormány, így várhatóan a szlovén EU-elnökség idején ténylegesen meg is születik az alap. Az, hogy az említett 5–5 millió euró egyszeri támogatás lesz vagy esetleg egy programidőszakon belül éves szintű támogatásokról beszélhetünk, még nem tudni, ahogy azt sem, hogy milyen formában és ki juthat majd az alap eszközeihez. A döntést majd a két kormány hozza meg, de lebonyolító szervezetnek mindenképpen észszerűnek tűnik a Muraba ETT, amely a magyar és szlovén nemzeti közösségek által vegyesen lakott területek együttműködését és fejlődését segíti a térség különböző szereplőinek összefogásával és források lehívásával.  

 

 

MCSi Design