kele
perec1
garas1
65. évfolyam
25. szám
Megjelenés:
2021. 06. 24.
kiscim2521
 

Közigazgatási pert indított Horváth Ferenc

horvath f32021A korrupció elleni bizottság (KPK) két éve hozta meg a döntést: a nemzetiségi parlamenti képviselő és a muravidéki magyar közösség elnöki tisztsége összeférhetetlen. A döntéssel a kezdetektől nem ért egyet Horváth Ferenc, aki a közelmúltban pert indított a bizottsági döntés ellen a közigazgatási bíróságon.

Horváth Ferenc magyar nemzetiségi képviselő a felvezetőben röviden leírt bizottsági álláspont ellen a közelmúltban pert indított a közigazgatási bíróságon. A bizottság még 2019 áprilisában hozta meg a döntését, miszerint a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsának elnöki tisztsége az integritásról szóló és a korrupció elleni törvény értelmében összeférhetetlen a szlovén országgyűlés képviselői tisztségével. A döntés folytán a bizottság figyelmeztetés formájában felhívta Horváth Ferencet, hogy az egyik tisztségről mondjon le. Mivel a képviselő ezt nem tette meg, a bizottság weblapján megjelentette az összeférhetetlenségről szóló különféle dokumentumokat. Horváth Ferenc a közigazgatási bíróságon elindított eljárásban az említett dokumentumoknak a honlapról való eltávolítását követeli, emellett kezdeményezi azt is, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy a KPK megsérti alkotmányos jogait, mégpedig az alkotmány 22. cikkelye alapján, amely az egyenlő jogvédelmet biztosítja, illetve az alkotmány 43. cikkelye alapján, amely a megválasztás jogát biztosítja. A magyar nemzetiség képviselője (Čeferin ügyvédi iroda) szerint Horváth Ferenc esetében az egyedüli releváns törvény a képviselőkről szóló törvény, amely nem rendelkezik összeférhetetlenségről, amelyről a KPK döntött. A bizottság jogi képviselője ezzel ellentétben a per visszautasítását követeli a bíróságtól, mert véleménye szerint az említett alkotmányos jogokat nem sértették meg, illetve visszautasítja a bizottság által kiadott és megjelentetett dokumentumok eltávolítását, ugyanis véleménye szerint az ügy nem közigazgatási eljárás része, így a közigazgatási bíróság a véleménye szerint nem illetékes a kérdésben.

A közigazgatási bíróság legkésőbb egy hónapon belül dönt az ügyben, az ítéletet pedig mindkettő fél írásban kapja majd kézhez.

 

 

MCSi Design