kele
perec1
garas1
65. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2021. 06. 17.
kiscimn2421
 

„A támogatás erősíti a nemzetek összefogását”

solt1921Május 6-án Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár a Muravidékre látogatott, ahol a térségben tevékenykedő egyházak képviselői mellett találkozott a magyar közösség vezetőivel és a lendvai polgármesterrel. Az államtitkár a Muravidékre érkezett magyar egyházi támogatásból megvalósuló projektekről nyilatkozott.

Soltész Miklós államtitkár látogatásának utolsó állomása Lendva volt, ahol először a lendvai Szent Katalin-plébániatemplomot látogatta meg Dávid Andor Ferenc, Magyarország szlovéniai nagykövete, Máthé László Eduárd lendvai főkonzul, Kissné Köles Erika, a magyar parlament szlovén szószólója, valamint Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) elnöke, nemzetiségi parlamenti képviselő társaságában. Dolamič-Konrad Martin lendvai plébános röviden bemutatta a templom történetét, kitérve a már befejezett és tervezett felújítási munkálatokra. Magyarország kormánya ugyanis ebben az évben is anyagilag támogatja a lendvai templom felújítását.

Soltész Miklós államtitkár nyilatkozata szerint a támogatások odaítélésével kapcsolatosan nehéz döntés előtt állt a magyar kormány, hiszen az elmúlt egy év mindannyiunk életében nagy változásokat hozott: – Mégis az a döntés született, hogy Magyarország kormánya 72 millió forinttal támogatást nyújt ebben az évben, első ütemben a templom felújítására. Én hiszem azt, hogy a lendvai katolikus közösség, mely szlovénokból és magyarokból áll közösen, nagyszerű munkát fog végezni, rendbe fogja tenni a templomot, mindenkinek örömére és leginkább Isten dicsőségére – emelte ki.

Lendvára érkezése előtt Soltész Miklós találkozott Peter Štumpf muraszombati római katolikus püspökkel, Leon Novak evangélikus püspökkel, Szentlászlón pedig Bódis Tamás muravidéki református lelkésszel. Beszélgetésük fő témája a kereszténység megőrzése érdekében végzett munka és az ebben a térségben egy évezrede együtt élő szlovének, magyarok és horvátok együttműködése volt. Az egyik ilyen konkrét együttműködési lehetőség a Szent László-kultusz további erősítése – a két muravidéki Szent László-emlékhelyen (a tornisai templom Szent László-freskója és a belatinci Szent László-templom) egy emléktábla felállítása valósul meg, amely nem csak szlovén nyelven, hanem magyarul is, adott esetben németül és angolul, valamint az itteni tájnyelven is bemutatja a kultusz lényegét, illetve szerepét a két nemzet életében.  

 

 

Soltész Miklós látogatást tett még a dobronaki Szent Jakab-plébániatemplomban és az azon belül működő Jakab-otthonban, ahol Štihec Simon plébános fogadta. A szintén magyarországi támogatásból felújított Jakab-otthon a zarándokok és az ifjúsági közösségek elszállásolását szolgálja a közeljövőben. – Ezek a beruházások, ezek a támogatások közösen valósulnak meg, mindannyiunknak a közösségét szolgálja. Én hiszem azt, hogy mindazok, akik ennek ellenében vannak, azok hangja kisebb lesz, és inkább meg fog erősödni a megegyezés, a közös együttműködésnek a hangja és a közös cél – a megmaradás és a kereszténység megőrzése – hangzott el Soltész Miklós nyilatkozata végén.

Az államtitkár lendvai látogatása során a Városházán találkozott Magyar János lendvai polgármesterrel is.

 

 

MCSi Design