kele
perec1
garas1
65. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2021. 07. 29.
kiscim3021
 

Hét ösztöndíj, kihelyezett konzuli órák

dkmonk1821Dobronak Község magyar nemzeti önkormányzatának tanácsa április végi ülésén elbírálta a felsőfokú tanulmányok támogatására kiírt pályázatra beérkezett kérvényeket és mind a hét pályázónak jóváhagyta a havi ösztöndíjat.

Az önkormányzat az éves költségvetésben erre a célra a múlt évekhez hasonlóan 9.000 eurót különített el. Az ösztöndíj-kiegészítés odaítéléséről szóló szabályzat szerint a legmagasabb havi ösztöndíj 100 euró, így az összes pályázó – hat szlovéniai és egy magyarországi egyetemen tanul – maximális összegben részesül. Az ülésen – melyet a járványügyi óvintézkedések betartásával a tagok személyes jelenlétével tartottak meg a Kézművességek Házában – egyhangúlag elfogadták a nemzeti önkormányzati közösség 2020-as zárszámadását: az önkormányzat 218 ezer euró bevételre tett szert, míg kiadásai valamivel több mint 206 ezer eurót tettek ki. A kiadások nagyobb részben az önkormányzati iroda működtetését, a három alkalmazott bérét, valamint a beruházás – a pajta építése, az udvar rendezése – költségeit fedezték.

 

 

Első olvasatban a tagok elé került A magyar közösség megőrzésére és fejlesztésére irányuló tevékenységek ösztönzéséről szóló szabályzat is, melyet a közösség ügyvitelét megvizsgáló országos revíziós szolgálat javaslatára készítettek el, és a közösség támogatásainak (donációk, egyesületek támogatásai stb.) odaítélését szabályozza. Varga Edit tanácselnök tájékoztatta a tanácsot, hogy Máté László Eduárd lendvai főkonzulnak a Kézművességek Házában tett hivatalos látogatása során a dobronaki magyar közösség kérésére megállapodás jött létre, miszerint a Lendvai Főkonzulátus havonta egyszer kihelyezett konzuli órákat tart Dobronakon, elsősorban az állampolgársági kérdésekkel kapcsolatosan.   

Az ülés befejező részében a tanácshoz csatlakozott Kardinar Marjan, Dobronak Község polgármestere is, nagyvonalakban bemutatva a község fejlesztési terveit a 2050-ig tartó, illetve a 2021–27 közötti időszakra, és ehhez együttműködésre és közös lépésekre invitálva a magyar közösséget.

 

 

MCSi Design