kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Ezerarcú Délvidék Domonkosfától Lendváig

aa nemztanc3520Vastapssal zárult a Magyar Állami Népi Együttes augusztus 25–26-ai muravidéki előadássorozata Lendván a Színház- és Hangversenyterem szabadtéri színpadán. Az Ezerarcú Délvidék összeállítással először a Domonkosfai Portán szerepeltek – a színpad méretei miatt némi változtatással a műsorban -, majd Lendván, ahol az esti díszelőadás előtt a „Találkozás a néphagyománnyal” című ismeretterjesztő előadással várták a fiatalokat. A résztvevők többek között zeneszerszámokat ismerhettek meg, bepillanthattak a pásztorok, a juhászok és a csikósok szokásaiba, figyelemmel kísérhették a menyasszony-öltöztetés műveletét, valamint tapsolhattak a Maros-menti forgatósnak és a kalotaszegi legényesnek.

A díszelőadás gerincét a délvidéki magyarság táncai adták, emellett a szerb és a horvát tánchagyományok, román, sváb és cigány táncok, valamint a bukovinai székelyek hagyományai is helyet kaptak a válogatásban.

A fergeteges előadást a közönség – az egészségbiztonsági előírások miatt sokan csak kívülről figyelték a programot – sokáig tartó tapssal köszönte meg.

 

 

 

 

 

MCSi Design