kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

aa sound3720Péntek este tartották a Bánffy Nights sorozat utolsó koncertjét a Bánffy Központ udvarán. A Sound of Lendava sorozat ezúttal nem egy, hanem két zenekarral, a Grooveland és a Skeebeep együttesekkel várta a közönséget. A Grooveland (képünkön) 2016-ban alakult nyolctagú zenekar, akik jazz, funk, soul és pop műfajban zenélnek. A nagy számban megjelent nézőközönség többségeben angol nyelvű dalokat halhatott, de előadták az első saját szerzeményüket is.

Bővebben...

aa nafta szabo benceA 22 éves Szabó Bence irányító és támadó középpályás a zalaegerszegi ZTE-ből érkezett kölcsönbe a Naftához. A fiatal középpályás tagja volt a magyar U21-es válogatottnak, valamint pályára lépett a DVSC, a Diósgyőr, a Fehérvár, a Nyíregyháza és a Puskás Akadémia felnőtt csapataiban. A magyar első osztályban 40 mérkőzésen játszott, ahol egy gólt szerzett és öt gólpasszt adott.

Bővebben...

aa maszk3720Bizony, az életünk minden területén nyomot hagy a koronavírus. A szájmaszk nemcsak öltözködésünk egyik nélkülözhetetlen elemévé vált, hanem dísz és sok esetben a legújabb divatcikk lett. Az autók visszapillantótükrére eddig vagy semmit, vagy valami érdekes és szép, vonzó tárgyat szoktak lógatni, ami vagy emlékeket idézett vagy csak egyszerűen az autó dísze volt. Mára a helyzet megváltozott, s mint a fotón is látható, a tükör gyakran a szájmaszk tárolására szolgál a „praktikus és minden kéznél van” gondolat jegyében.

Bővebben...

aa partoshatar3620A munkába és az iskolába járók érdekében a meglévő nyitott határátkelők mellett megnyitották a magyar–szlovén határon lévő Kétvölgy–Čepinci, valamint a Magyarszombatfa–Pártosfalva (képünkön) határátkelőket. Így szeptember 5-től 6 és 18 óra között a szlovén és magyar állampolgárok részére nyitva áll a Kétvölgy–Čepinci határátkelő, míg szeptember 7-től kizárólag reggel 7 és 8 óra, illetve 14 és 15 óra között az iskolás gyermekeknek, szüleinek, illetve gondozóiknak nyitva tart a Magyarszombatfa–Pártosfalva átkelőhely is.

Bővebben...

aa vedelmi3620A Lendvai Védelmi és Mentési Központban szeptember 5-én nyílt napot szerveztek. A szélesebb körű nyilvánosságnak bemutatkozott a Lendvai Tűzoltószövetség és a Lendvai Önkéntes Tűzoltóegylet, a polgári védelem, a Szlovén Vöröskereszt Lendvai Területi Egysége, valamint a szlovén rendőrség és a katonaság.

Bővebben...

aa minikonyv3620A lendvai angol nyelviskola udvarán szeptember elején ingyenes mini könyvtárat állítottak fel, ahonnan bármikor ingyen lehet elvinni a könyveket. A mini könyvtár ötletadója, Klennert Doris már néhány évvel ezelőtt kezdeményezte a nyelviskola keretében a könyvtár felállítását Lendva különböző pontjain, a projekt megvalósítására viszont csak nemrég került sor. – A kis könyvtár működésének lényege, hogy a polcokon található könyveket a járókelők szabadon használhatják. Amelyik könyv az olvasónak megtetszik – lehet több is –, hazaviszi, majd otthon, ahogy az ideje engedi, olvashatja. A könyv otthon tartásának időtartama korlátlan: a könyvet vissza lehet hozni, meg is lehet tartani, barátoknak kölcsön lehet adni, de helyette akár egy másikat is el lehet itt helyezni – sorolta Klennert Doris lapunknak. A mini könyvtár polcain aktuális gyerek- és ifjúsági könyvek, felnőtt zsebkönyvek is találhatók magyar, szlovén, angol és német nyelven. A mini könyvtárral elsősorban a gyerekeket szeretnék olvasásra buzdítani.

Bővebben...

aa nemztanc3520Vastapssal zárult a Magyar Állami Népi Együttes augusztus 25–26-ai muravidéki előadássorozata Lendván a Színház- és Hangversenyterem szabadtéri színpadán. Az Ezerarcú Délvidék összeállítással először a Domonkosfai Portán szerepeltek – a színpad méretei miatt némi változtatással a műsorban -, majd Lendván, ahol az esti díszelőadás előtt a „Találkozás a néphagyománnyal” című ismeretterjesztő előadással várták a fiatalokat. A résztvevők többek között zeneszerszámokat ismerhettek meg, bepillanthattak a pásztorok, a juhászok és a csikósok szokásaiba, figyelemmel kísérhették a menyasszony-öltöztetés műveletét, valamint tapsolhattak a Maros-menti forgatósnak és a kalotaszegi legényesnek.

Bővebben...

aa bogrnap3520Lendván, a „Bográcsfőzés fővárosában” a járványügyi helyzetre tekintettel idén nem került megszervezésre a hagyományos Bográcsfeszt, helyette a hagyomány megtartása érdekében Bográcsnapot szerveztek.

Bővebben...

MCSi Design