kele
perec1
garas1
65. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2021. 10. 21.
kiscim4221
 

herman4221Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából október 20-án a ljubljanai Nemzeti Galériában tartott ünnepi fogadáson Dávid Andor, Magyarország szlovéniai nagykövete ünnepélyes keretek között átadta Áder János köztársasági elnök kitüntetéseit. Herman László muravidéki festőművész és tanár a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vette át, míg Robert Kokalj, Szlovénia korábbi (2017–2021) magyarországi nagykövete a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetésben részesült.

Bővebben...

aa zserdin4221Nemes és humanitárius munkájáért Lendva Község díszpolgári címet adományozott a csentei születésű, Peruban püspöki, misszionáriusi küldetést teljesítő msgr. Žerdin Bukovec Antal atyának. A község legtekintélyesebb elismerését Magyar János polgármestertől október 20-án Žerdin atya személyesen vehette át, hiszen ekkor még nem indult vissza Peruba. Az eseményt jelenlétével megtisztelte msgr. Štumpf Peter muraszombati püspök is.

Bővebben...

aa volgyituriszt4221A Turizmus Világnapja alkalmából a Völgyifalui Turisztikai Egyesület október 17-én szervezte meg tagjai számára a kiérdemelt kirándulást. Első állomásunk a domonkosfai tájház és környéke volt, ahol megismerhettük a gazdag néprajzi gyűjteményt. Innen a hármashatár felé vezetett az utunk. A napsütötte délután kellemes hangulatban telt a természetben. A hármashatárkő felé gyalogolva megcsodáltuk az Őrségi Tanösvény nyújtotta szépségeket és többször adódott alkalom fotózkodásra is. Kirándulásunk végállomása a Felsőszölnökön található Szlovén Mintagazdaság volt, ahol megkóstoltuk a finom rábavidéki ételeket és borokat. A késő esti órákban szép élményekkel feltöltődve tértünk haza.

Bővebben...

aa csere4221Múlt pénteken délután az 1. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola udvarán néhány önkéntes környezetbarát és szülő kezdeményezésére lezajlott az immár harmadik Cseréljük el! című akció. A kezdeményezés fő célja nem a jótékonyság elvén alapszik, hanem a használt, de még jó állapotban lévő dolgok (ruházat és lábbeli, gyermekcikkek és sporteszközök, játékok és könyvek) elcserélésére ösztönöz. A használt dolgok mellett használt farmeranyagot (nadrágok, ingek) is gyűjtöttek feldolgozásra és alkotásra a lendvai Oktatási Alkotó Egyesület részére. Az akcióhoz az 1. Sz. Lendvai KÁI a helyszín biztosításával, valamint a Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ kiselejtezett, jó állapotban lévő gyermekkönyvekkel járult hozzá. A szervezők elégedettek a visszajelzésekkel, az akció nagyobb visszhangot váltott ki, mint a tavaszi. A legtöbb érdeklődés a gyermekruhák iránt mutatkozott, de a női ruhákból is sok elkelt. Az akció sikere arra serkenti a szervezőket, hogy a jövőben is tartsanak hasonló akciókat.

Bővebben...

aa kisipar4221A Lendvai Kisipari és Vállalkozói Kamara egy év kihagyással idén kiosztotta a 2020-as és 2021-es elismeréseket a kamara jubiláló tagjainak. Az éves találkozót a tavalyi járványhelyzet ellehetetlenítette, így az eseményt a múlt pénteken pótolták Nedelicán. 2020-ban összesen 35-en jubiláltak, közöttük a 40 éve működő lendvai Dogša Kft., míg idén 44-en ünnepeltek, köztük a 40 éve tevékenységét folytató Padar Kft. Žižkiről és a Vučko Kft. Gornja Bistricáról.

Bővebben...

aa lakosgeszt4221A Felsőlakosi Turisztikai Egyesület szombat délután gyalogtúrát és gesztenyepikniket szervezett. A túrázók kora délután a felsőlakosi faluotthon elől indultak körsétára, amely keretében bejárták a hajdani erdők területét, valamint megismerték a „Téglalik” dűlőnév alatt ismert helyet is, ahol valamikor agyagot ástak. A közel négykilométeres túra végén a faluotthon előtt várta már őket a ropogós sült gesztenye, valamint az illatos újbor. A gyerekeknek műhelymunkát is szerveztek, Tivadar Éva tanárnő és népi iparművész vezetésével a kisiskolások különböző tárgyakat készítettek kukoricacsuhéból és gesztenyéből.

Bővebben...

aa kisebbsegi41211Október 11-e és 15-e közötti szlovéniai látogatása keretében kedden látogatást tett a Muravidéken az Európai Parlamentből a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény tanácsadó bizottsága. A magyar nemzeti közösség képviselői a dobronaki Kézművességek Házában fogadták a bizottság tagjait, tájékoztató beszélgetést folytatva a gazdasági fejlődés szerepéről az asszimiláció és az elvándorlás megakadályozásában, a kétnyelvű oktatás fejlesztéséről, a tisztségviselők magyarnyelv-tudásának – illetve a nyelvtudás hiányának – kérdéséről, a gyűlöletbeszéd jelenségéről, valamint a többségi lakosság tudatosításának elemeiről a nemzeti közösség helyzetét illetően.

Bővebben...

MCSi Design