kele
perec1
garas1
65. évfolyam
9. szám
Megjelenés:
2021. 03. 04.
kiscim0921
 

Az év erdőgondnoka a Zichy-erdőkről gondoskodik

erdesz0421A Szlovén Erdészeti Intézet minden évben minden területi egységében kiválasztja a „legjobb erdőgondnokot”. Az idén a muraszombati egységben a néhai Zichy grófnő leszármazottjainak tulajdonában lévő erdők gondnoka, a kapcai Kolenko Janez kapta meg a megtisztelő díjat.

Kolenko Janez erdészmérnök az intézet munkatársaként Zichy Mária, az utolsó belatinci grófnő 1.100 hektáros erdőkomplexumáról gondoskodik. Zichy Mária grófnő az első világháború után visszatért Belatincra, így leszármazottjainak a rendszerváltozás után volt jogalapja az egykor elkobzott vagyon visszaszerzésére, ugyanis a denacionalizációs eljárásban elismerték neki a szlovén állampolgárságot. A Lendvai KE területén a vagyont visszajuttatták a család tulajdonába, míg a Muraszombati KE területén még nem ért véget az eljárás. A grófnő 1977-ben hunyt el, a belatinci templomban lévő családi kriptába temették el. A leszármazottjai Ausztriában és Franciaországban élnek.

A visszajuttatott erdők gondozásáért a Zichy-leszármazottak az első években az erdészeti intézettel kötöttek szerződést, de néhány éve már Kolenko Janez látja el a gondnoki feladatokat.

Az említett erdők területtől függően különböző faállományokból tevődnek össze, így például Palina mellett feketeéger, Felsőbisztrica mellett nyár-, fűz- és kőrisfából, míg Ganicsa mellett leginkább tölgy- és gyertyánfából állnak. Az utóbbi években az erdőket különböző betegségek is sújtották, így évente több mint 25 ezer facsemetét ültettek, illetve terveznek ültetni a jövőben is. E célból saját faiskolát is létrehoztak. Az erdőgondozásba beletartozik a több mint 40 kilométernyi erdei út karbantartása is. A tulajdonosok felújítottak két régi erdei épületet, vadászcsőszházat, minden szempontból aktívan részt vesznek az erdőgazdálkodásban, természetesen a szükséges anyagiakat is biztosítják.   

 

 

MCSi Design