kele
perec1
garas1
65. évfolyam
9. szám
Megjelenés:
2021. 03. 04.
kiscim0921
 

Folytatódik a napközi otthon projektje

napkozi04211A tavalyi év végével ingyenesen Lendva Község tulajdonába került a kétnyelvű középiskola egykori épülete. A tervek szerint – a szükséges felújítást követően – az épületben nappali ellátást is nyújtó szolgáltatást biztosítanak, és lényegében a lendvai idősotthon kapacitásbővítését szolgálja. A projekt és a tartalmi terv előkészítése idén elkezdődik.

Több hónapos egyeztetés és tárgyalás előzte meg a Lendvai Kétnyelvű Középiskola egykori épületének ingyenes tulajdon-átvitelét az Oktatási Minisztériumtól a községhez. A folyamatot az ügyben illetékes gazdasági tárca bonyolította le és kötötte is meg a szerződést Lendva Községgel. A község ingyen és bérmentesen szerezte meg az épületet, ehhez pedig nem kellett lemondania a jelenlegi kétnyelvű középiskolában lévő tulajdonjogáról sem. Az eljárás gyorsan levezényelt folyamatát az egykori középiskolai épületbe tervezett projektcél is segítette, hiszen itt a község az idősek bentlakásos gondozása mellett az időskorúak napközijellegű ellátását is létre kívánja hozni. A nappali ellátás elsősorban a saját otthonukban élők részére biztosít lehetőséget a napközbeni tartózkodásra, étkezésre, társas kapcsolatokra, valamint az alapvető egészségügyi ellátásra. A terv szerint a nappali központ napi szinten látogatható lesz. A létesítmény a lendvai idősotthon kapacitás- és szolgáltatás-bővítését jelenti.

napkozi04212A község tulajdonába kerülő, rossz állapotban lévő épületben a felújítás után létrehozandó tartalom kidolgozására vonatkozó projekt előkészítés alatt áll. A tevékenység megvalósításához a község mielőbb pénzkeretet kíván biztosítani, állami és EU-s forrásokból is – tudtuk meg Lendva Község hivatalában.

Hasonló szociális jellegű program megvalósítását tervezték Lendván a Fő utca 124-es házszám alatti épületben is (az MMÖNK jelenlegi székháza), de a projekt nem valósult meg. Horváth Ferenc, az MMÖNK elnökének elmondása szerint a fentiek tükrében a székház további hasznosítását illetően még nem született döntés.

 

 

MCSi Design