kele
perec1
garas1
65. évfolyam
9. szám
Megjelenés:
2021. 03. 04.
kiscim0921
 

Négy új képzési program is indulhat

fodrasz0421Az Oktatási, Tudományos és Sportminisztérium közzétette a beiratkozási lehetőségeket a 2021/2022-es tanévben a végzős általános iskolások számára. A Lendvai Kétnyelvű Középiskolában (KKI) a helyek kiírása és annak terjedelme is változott: a helyi munkaerőpiac igényeihez igazodva a 2021/22-es tanévben négy új képzési programot javasolnak.

A lendvai középiskola már néhány éve szeretne elindítani bizonyos programokat, amelyek remélhetőleg (két szaktanács jóváhagyása után) az ősszel induló iskolaévben kivitelezésre is kerülhetnek. Az MMÖNK és a 2. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola kezdeményezésére két alapfokú szakiskolai képzési program bevezetését javasolják, mégpedig Gyártástechnológiai segéd (14 hely) és Biotechnológiai és élelmiszeripari segéd (14 hely), ami által a 2. Sz. Kétnyelvű Általános Iskolát befejező tanulók itthoni, kétnyelvű környezetben tudnának képzésben részt venni. Az MMÖNK és a Lendvai Területi Kisipari és Vállalkozói Kamara kezdeményezésére új kétnyelvű szakiskolai képzési program, a fodrászképzési program bevezetését javasolják (16 hely), hiszen a fodrász hiányszakmának számít. A középiskola az fodrasz04212MMÖNK kezdeményezésére javasolja, hogy a Lendvai KKI-ben (ismételten) megkezdődjön a kétnyelvű óvodai nevelés képzési program (16 hely), éspedig azzal a céllal, hogy a programba bevont diákok jobban megtanulják a magyar nyelvet.

Az új programokat beleszámítva idén 316 férőhelyet hirdettek meg – a hároméves szakmai képzési modellek keretében a hagyományos programokban (autószerelő, villanyszerelő, gasztronómiai és szállodai szolgáltatások, gépberendezés-szerelő, mechatronikai műszerész, kályhaépítő-kerámiaburkoló, fémmegmunkáló-szerszámkészítő, bolti eladó) továbbra is 16–16 férőhely várja a jelentkezőket. Változatlan marad a gimnáziumi (32 hely) és a szakközépiskolai képzés is (közgazdasági, gépészeti és vegyészeti technikum), amelyekben 16–16 helyet írtak ki. A beiratkozási határidő 2021. április 2-a.

A tájékoztatási napokat 2021. február 12-én és 13-án szervezik meg virtuálisan – az érdeklődőket körbevezetik az iskolában, és másképp, de ötletes módokon mutatják be a képzési programokat és az iskola életét.

 

 

MCSi Design