kele
perec1
garas1
65. évfolyam
9. szám
Megjelenés:
2021. 03. 04.
kiscim0921
 

Lendva a helyi ételek népszerűsítéséért

gastro0321Szlovénia nyerte el a 2021-es Európa Gasztronómiai Régiója címet, melyet a Gasztronómia, Művészetek és Turizmus Nemzetközi Intézete (IGCAT) ítél oda minden évben egy arra érdemes országnak. A projektben Lendva is igyekszik megtalálni a helyét innovatív módon elkészített hagyományos ételekkel.

Szlovénia jelölését a gasztronómiai régió címre 2018-ban erősítette meg az IGCAT szakmai bizottsága, 2021-ben pedig a gasztronómiai európai régiókat egyesítő hálózat teljes jogú tagjává vált. A jelölés dr. Janez Bogataj közismert etnológus Megízlelni Szlovéniát (Okusiti Slovenijo) című könyve alapján történt. Szlovénia gasztronómiai stratégiája szerint az ország 24 gasztronómiai kisrégiót és mintegy 450 helyi és regionális jellegzetes ételt és italt azonosít be a gasztronómiai piramissal, melynek legtetején a muravidéki „gibanica” (a százrétű béles) áll.

A projekthez Lendva Község is csatlakozott, és már tavaly publikációt adott ki Lendvai ízkavalkád címmel, melyet ingyenesen megkapott minden háztartás, elkészült az összes helyi élelmiszertermelő jegyzéke is azzal a céllal, hogy összekapcsolódva könnyebben piacra kerülhessenek, ls a muravidéki régió gasztropromócióját erősíti a 2021-es falinaptár is.  

 

 

Lendván továbbá webkonferenciát szerveztek a helyi termelők és ételkínálók számára, ahol a marketinglehetőségeket ismertették a kínálat nagyobb felismerhetőségének kialakításában. A Szlovénia Európa Gasztronómiai Régiója projekttel összefüggő teendőkben aktív szerepet vállalt több szervezet is: a Turisztikai és Fejlesztési Közintézet, a Lendva várja Önt Turisztikai Szövetség, az MNMI, Lendva Község magyar nemzetiségi közössége és a Lendvai Kisipari és Vállalkozói Kamara. A járványintézkedések miatt ugyan még nem tudni, hogy a koncepcióból mi valósulhat meg, de a tervek élnek.

A nemzetiségileg vegyesen lakott területen Dobronakon és Marácon is részesei kívánnak lenni a Szlovénia Európa Gasztronómiai Régiója projektnek, de a konkrétumok még csak áprilisban várhatók.

 

 

MCSi Design