kele
perec1
garas1
64. évfolyam
47. szám
Megjelenés:
2020. 11. 26.
kiscim4720
 

Faluriport: Göntérháza és Kámaháza

falur45201Pisnjak Alenka, a Göntérházi Helyi Közösség elnöke elégedett és örül a faluotthon felújításának, melyben hamarosan megújul a konyha is. Minden bizonnyal ugyanígy örülnének az egykori Mercator-bolt épületének eltávolításakor is, a lepusztult objektum ugyanis elcsúfítja a különben szépen rendezett hetési falut. Ablakcsere várható a kámaházi faluotthonban is.

– Húsz év után nagy szükség volt már a faluotthon felújítására, ami Lendva Község támogatásával most ősszel meg is történt – mondja beszélgetésünk elején Pisnjak Alenka, a Göntérházi HK elnöke. Az októberben befejeződött munkálatok során kívül és belül kifestették a faluotthont, javították a szigetelést, csempeburkolatot helyeztek el, megjavították a tűzoltógarázs tetőszerkezetét, a nyílászárókat, a garázsra új ajtót szereltek, megújították az udvart, valamint parkolókat alakítottak ki. A faluotthont a csatornahálózatra is rácsatlakoztatták. Az épületfelújítási és tereprendezési beruházás értéke mintegy 128 ezer euró volt.

falur45202– A faluotthonban a színpad maradt a régi, de a konyha új festést és új burkolatot kapott. A konyha felújítására és a „Hetési hagyományőrző nap” megszervezésére a mi Hetés Művelődési Egyesületünk a Bethlen Gábor Alapnál pályázott, sikeres volt, egymillió forint támogatásban részesült. Így új konyhabútort is vásárolunk, amit remélhetőleg még idén be is lehet szerelni a felújított épületbe. A tömeges rendezvények megtartását természetesen nálunk is gátolják a járványintézkedések, de vannak ötletek, hogyan tudnánk valami programot mégis megszervezni az új konyha felavatása alkalmából. A korábbi tervek szerint a „Hetési hagyományőrző nap” keretében a hetési hímzésről szerettünk volna kiállítást rendezni, valamint műhelymunkák keretében a Göntérházára jellemző ételeket, ezek készítését bemutatni, köztük mindenképpen a perecét is – mondta Pisnjak Alenka. A faluotthonban a jövőben még a fűtést kell megoldani.

Göntérházán a felújított faluotthon és a szoknyásharang együttese, a rendezett utcák és zöldterületek övezete szép teret képez a település központjában, ahol a közösségi élet keretében a közelmúltban több sikeres kulturális és hagyományőrző programot valósítottak meg a falusiak, a művelődési egyesület és a helyi kétnyelvű iskola.

– Szeretnénk mihamarabb módot találni az egykori országzászló helyén az I. és II. világháborúban elesettek tiszteletére 1999-ben felállított emléktábla szűkebb környékének rendezésére. Az utcán álló tábla körüli aszfalt és a betonburkolat megrepedezett, rendbe kellene tenni. Igazából nem tudjuk, kinek a feladata lenne ez, és az is szóba került már, hogy a felújításban a magyar kormány segítségét is kérhetnénk. Az országzászló a kereszteződésben áll, meg kell óvnunk, elfogadhatatlan, hogy ezt hótoláskor megnyomja az eke vagy sóval szórják be – figyelmeztet a HK elnöke.

 

 

A Göntérházi HK fejlesztési tervei között szerepel a roskadozó állapotban lévő egykori Mercator-bolt épületének eltávolítása. A beavatkozás – amire már vannak ígéretek – mindenképpen közös feladat lesz Lendva Községgel. Hogy a helyére mi kerül, Pisnjak Alenka még nem tudja pontosan, de az elképzelések között szerepel egyfajta turisztikai tartalom is információs irodával, szuvenírbolttal, piaccal a már kialakított bringáspihenő mellett. De lehet, hogy kezdetben csak parkoló lesz – jegyzi meg a vezető. – Talán valami történik végre a rút épülettel, hiszen elcsúfítja a falut itt a főút mellett. Új tartalom is jó lenne, ugyanis a Göntérháza–Rédics közötti új útszakaszt nagyon sokan használják, turisták, külföldiek, hazaiak, kerékpárosok, és sajnálatos, hogy nem tudunk valami érdemit kínálni nekik.

A Göntérháza–Lendva útszakasz veszélyes pontja a körforgalom, amely jelenlegi állapotában nem nyújt megfelelő közlekedésbiztonságot. Mint ahogy a Radamos felé vezető út sem, amely főleg a gyalogosok és a kerékpárosok számára veszélyes.

falur45203– Tudomásom szerint Lendva Község tervbe vette a körforgalom rekonstrukcióját és a járda megépítését is – teszi hozzá Pisnjak Alenka, majd áttér Kámaháza ügyeire. – A Göntérházi Helyi Közösséghez tartozó Kámaháza települést illetően is vannak fejlesztési terveink. A HK ugyanis a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösségnél pályázott a Muravidéki Magyar Faluprogram támogatására, és 4 ezer eurót nyert. A pénzt a kámaházi faluotthon ablakcseréjére fordítjuk. A munkálatok jövőre, ahogy az idő megengedi, elkezdődnek. A faluban lévő szoknyásharang jó állapotban van, a környéke is rendezett, de szeretnénk tovább szépíteni – mondja beszélgetésünk végén a HK elnöke, kifejezve reményét, hogy a járványhelyzet enyhülésével, az intézkedések betartása mellett ismét megszervezhetik a faluközösség egyedi és érdekes rendezvényeit, amelyek erősítik a közösségi életet és az összetartozás érzését.

 

 

MCSi Design