kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Mi lesz a rétegrepesztéssel?

frack4120Nem jutott korábban érvényre a Levica párt által benyújtott, a bányászati törvény módosítására, a hidraulikus rétegrepesztés betiltására vonatkozó kezdeményezés, ugyanis az Országgyűlés Infrastrukturális, Környezeti és Területrendezési Bizottsága elvetette a kezdeményezést.

A palagáz sokak által aggályosnak ítélt módszerrel való kitermelésével foglalkozik a Rajko Stupar által vezetett lendvai civilkezdeményezés is, amely a hatékonyság érdekében Lendva Község Tanácsával közös lépéseket szorgalmazott. Így határozatba foglalták a rétegrepesztésre vonatkozó, a kormány felé már továbbított moratórium-kezdeményezés támogatását. Különösen fontos ez azért, mert a törvénymódosítás elvetésének következményeként egy ideig még nem lesz tiltott a hidraulikus rétegrepesztés Szlovéniában, hiszen az új bányászati törvény elfogadása eltart egy bizonyos ideig. Addig a kitermelési módszer a tervezett 30 kútban alkalmazható.

Nem tudni, hány kutat terveznek van ebből a petesházi gázmezőre, ahol a legerősebb a palagáz kitermelését szorgalmazó gazdasági lobbi. Bizonyítja ezt az Ascent Resources társaság részéről a nemzetközi arbitrázsbíróság előtt kezdeményezett beruházási per is.

 

 

 

MCSi Design