kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Kabinos drótkötélpálya is épül

beruhaz4120Az EU-s helyreállítási alap által biztosított új lehetőségek miatt Lendva Község három új beruházással – Vinárium átcsúszópálya (zipline), kabinos drótkötélpálya (gondola), valamint egy több célt szolgáló új csarnok – módosította 2020–2023-as fejlesztési programtervét (NRP).

Az Európai Bizottság a járvány okozta károk helyreállítását szolgáló, illetve a válságból való kilábalást segítő finanszírozási lehetőségeket biztosít. A pénzek lehívásához beruházási pályázatok kellenek. Ebből kifolyólag Lendva Község három újabb projekttel módosította a már jóváhagyott, a 2020–2023-as időszakra vonatkozó fejlesztési tervét. A módosítást a tanácstagok rövidebb vita után elfogadták.

A több célt szolgáló új csarnok, a Vinárium zipline átcsúszópálya és a városból a kilátótoronyig vezető gondolapálya (kabinos drótkötélpálya) a község gazdaságát és idegenforgalmát erősítené, az utóbbi kettő pedig a toronyig vezető hegyi utak közlekedési gondjainak enyhítését is jelenti. A tervezett beruházások várhatóan a következő három évben valósulnak meg, mégpedig az EU-s alap és Lendva önrészének 85:15 százalékos finanszírozási arányában. A tervek élvezik a szlovén kormány támogatását.    

A kabinos kötélpálya megépítésével a vendégek a város felett juthatnak el a Vinárium kilátótoronyig. A nyomvonal még koránt sem végleges, de a belépési pont várhatóan valahol a vár környékén lesz. A pálya négyéves költségvetése hatmillió euró, amiből az EU-s alap 5 milliót vállal, a megvalósítása pedig jövőre, illetve 2022-re tehető. A projektről a község közvitát szervez.

A Vinárium zipline átcsúszópálya tervezése már folyamatban van, zajlik a telkek felvásárlása, hamarosan meglesz az építési engedély is, a folyamatot a projekt pályázati bejelentése zárja. A zipline megépítése jövőre meg is történhet. A beruházás értéke 220 ezer euró, amiből 160 ezer euró az EU-s támogatási összeg.  

Magyar János polgármester véleménye szerint hiányt pótol majd a Vasút utcában, a bevásárlóközpont és az új parkolók közötti telken kiépítendő, több célt szolgáló csarnok. A terem négyéves költségvetése 12,6 millió euró, ami az elérhető EU-s támogatási források mellett is kihívást jelent Lendva Község számára. A tervek szerint 2022-re megépülő csarnok lehetőséget biztosít rendezvények megtartására, koncertek, vásárok, kulturális és sportesemények megrendezésére, edzések megtartására. 

 

 

MCSi Design