kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Faluriport – Zsitkóc

zsitkoc4020– Tavasszal még a falu egy részén kicseréltük a közvilágítási lámpákat, de tavasztól minden leállt. Próbálkoztunk azért a többi terv megvalósításával, akár bizonyos rendezvények megtartásával is, de a járványhelyzet végül mindent lehetetlenné tett. Most talán újra elindulhatunk, elsőként a temető rendezésével – mondja Bacsi László, a Zsitkóci Helyi Közösség elnöke.

Az elnök megjegyzi, hogy jelenleg nagyon nehéz építési munkálatokra szabad kivitelezőt találni. De sok-sok próbálkozás után ők szerencsével jártak, így a temető karbantartási és felújítási munkálatai ősszel elkezdődhetnek.

– Mindenekelőtt a kavicsos parkolót és a behajtót kell korszerűsítenünk. Remélem, hogy az aszfaltozás november 1-jére meglesz. Majd jövőre eltávolítjuk a temető körüli sövényt, a tuják már nagyon megbetegedtek. Azt még nem tudjuk pontosan, mivel pótoljuk őket, ismét tujával vagy tiszafával, vagy talán elemes kerítés lesz a megoldás. Árban ezek nem térnek el jelentősen egymástól, viszont a karbantartásuk és az élettartamuk lényegesen. Erről majd télen döntünk falugyűlésen. Betonlapokkal tervezzük lefedni az 1990-ban épült siralomház szűkebb környékét is. A temetőbe tervezett befektetések becsült értéke 5–8 ezer euró, amit saját forrásból valósítunk meg – ismerteti Bacsi László.

 

 

A tervezés, a fejlesztés több szempontból is átgondoltan, lépésenként történik Zsitkócban, az anyagi háttértől függően. A HK célja az, hogy a fejlesztések a 103 lelket számláló kis falu javát szolgálják és vonzóvá tegyék a fiatalok letelepedésére is. A közműszempontból is viszonylag fejlett település lakosságszáma már néhány éve nem változott jelentősen. – Nem fogyunk, vagyunk. Új házak épülnek, a fiatalok maradnak – mondja a vezető.

A faluotthonba, ahol a tűzoltóegylet, a Deák-szoba és a rendezvényterem található, nemrégiben telefon- és internetkábelt vezettek be.  

– A faluotthon a település és a közösségi élet központja. A rendezvényteremben, illetve az otthon parkosított udvarán normális években számtalan programot szoktunk tartani. Mivel nőtt a rendezvényeink látogatottsága, a Bethlen Gábor Alaptól már jóváhagyott pályázati pénzből a faluotthon meghosszabbításaként egy fedett, pajtaszerű helyiséget állítunk fel az év végéig. Építünk kemencét is, ami a jól bevált kulináris rendezvényünk továbbfejlesztését szolgálja. A beruházás értéke mintegy 5 ezer euró. A muravidéki magyar faluprogram keretéből érkező 2 ezer eurós támogatásból 20 sörasztalt és padokat vásárolunk, ami szintén megkönnyíti elsősorban a gasztrorendezvényünk vendégeinek fogadását – számol be Bacsi László. A fejlesztés sosem áll le, teszi hozzá, mindig akad korszerűsítésre, felújításra való dolog, illetve igény az új iránt. Zsitkócban úgy tervezik, hogy a következő két évben a faluotthon fűtési rendszerét is kiépítik. Nagyon kellene ez, hiszen a falak már penészednek. Ez Dobronak Község kétéves költségvetésének tételeként szerepel már.

– Vidéken sem folyhat az élet sport és rekreáció nélkül, ezért úgy tervezzük, jövőre a faluotthonnál egy kisebb rekreációs központot hozunk létre. Helyünk van… Homokos röplabda- és kisfocipályát szeretnénk kialakítani, amire – úgy tűnik – van igény a falun kívülről is. Optimista vagyok, bízom a tervek megvalósításában. Még jobban bízom viszont abban, hogy minél előbb visszatérnek a normális életkörülmények. Hogy minél több látogatót tudjunk fogadni a Deák-szobában, a Barátság Parkban, hogy ismét túrázni tudjunk, találkozni, társalogni, minden generáció együtt. Mi egy ilyen kis településen gyárakat nem tudunk építeni, viszont tehetünk azért, hogy az emberek minél tartalmasabban éljenek, éltetve kultúrájukat, őrizve hagyományaikat, anyanyelvüket – zárta gondolatait Bacsi László, a Zsitkóci HK elnöke.

 

A Zsitkóci Helyi Közösség elnöke: Bacsi László

A lakosság száma: 103

Működő egyesületek: Gyöngyvirág Művelődési Egyesület, Önkéntes Tűzoltóegylet

 

 

MCSi Design