kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

Derű és bor(ú)...

cimszuret4020A gyermekszüret, amelyet az utóbbi évtizedben egyre több helyen rendeznek meg vidékünkön, még a legborúlátóbbak szemébe is derűt varázsol. A szürettel, a szőlővel és nem utolsó sorban a borral, a borkultúrával ugyanis ismerkedni kell, és jó látni, hogy a legfiatalabbak is betekintést kapnak vidékünk egyik legértékesebb hagyományos tevékenységébe. A Lendva-hegyen és szűkebb környékünkön szőlővel és borral dolgozók hangulatára azonban az utóbbi évtizedekben – és különösen az utóbbi néhány évben – egyre inkább a ború a jellemző.

 

 

Gyermekszüret a kapornaki tájháznál

Gyermekkacaj, piruló arcocskák, szorgos kezek, színes kis vödrök – a Hodos Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség idén is megrendezte a gyermekszüretet a helyi kétnyelvű óvoda és iskola gyermekei számára.

 

 

Vidáman kezdődött az október Kapornakon, hiszen csütörtök délelőtt a tájház udvarán gyermekszüretet rendeztek. Kicsik és még kisebbek sorakoztak fel, hogy a tájház lugasáról betakarítsák a termést. Idén kimondottan szépen termett a szőlő Goricskón, így még a pedagógusok segítségével is sokáig eltartott a munka. De a gyerekek nem csüggedtek. Kis vödreikben folyamatosan hordták a szőlőt a morzsolóba, daráltak, és amikor a kád megtelt, közösen veselkedtek neki a préselésnek. A préselő karja kézről kézre járt, az édes, bíborszínű nedű pedig csak úgy csordogált a kannákba. A gyerekek tudták, hogy a feladatukat elvégezvén friss szőlőlé lesz a jutalmuk. Körbe is állták a kerti asztalt és tartották a poharaikat. Miután megkóstolták a friss szőlőlét, szakértően megállapították, hogy idén nagyon finom és édes a must. Nevetgélve koccintottak egymással, majd repetát is kértek.

ak

 

 

Gondban a lendvai szőlészet

 

A Lendva-hegyen a múlt hétvégén a termelők zöme leszüretelte a szőlőt. Az előzetes hírekkel ellentétben némi olaszrizlinget felvásárolt a Lendvai Mezőgazdasági Szövetkezet, igaz, csekély mennyiségben. Az ágazatnak, különösképpen Lendván súlyosak a gondjai: a szőlőterületek évről évre erőteljesen csökkennek, felvásárlás vagy nincs, vagy csak igen csekély, a feleslegek a termesztés felhagyására késztetik az embereket.      

cimszuret40202Annak ellenére, hogy minden előzetes jel arra mutatott, a Lendva-hegyi szőlőre idén nem lesz felvásárló, a Lendvai Mezőgazdasági Szövetkezet szinte az utolsó pillanatban nagyjából 60 tonna olaszrizlingre talált vevőt. A felvásárlási ár áfa  nélkül 40 centet tesz ki az olaszrizling kilogrammjáért, a gazdák a vételár 60 százalékát a termés leadása utáni egy hónapban kapják kézhez, míg a fennmaradó 40 százalék a megszokott módon a szövetkezeti üzletben vásárolható majd le.

Annak ellenére, hogy jóformán elenyésző felvásárlásról lehet beszélni, a hír mindenképpen örvendetes már csak azért is, mert reményt keltett néhány termelőben. Természetesen ez nem oldhatja meg a lendvai szőlészet és borászat igencsak komplex problémáit, a nadrágszíj-parcellák gondjait, a kisebb és nagyobb termelők szövetkezésének hiányát, nem utolsó sorban az általános közvélemény szerint leginkább szükséges „nagy borospince”, a közös márkanév és egyáltalán a közös gondolkozás, marketing hiányát. Annyi biztos, mindezeket egy év alatt nem lehet megoldani, és félő, hogy a még három évtizeddel 550 hektár szőlőültetvénnyel rendelkező vidék jelenlegi 260 hektárja olyan mélységekbe zuhan, hogy igazából már nem is lehet szőlővidékről beszélni. Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy az ültetvények eltűnésével lassan, de biztosan eltűnik az évszázadokon keresztül felhalmozott tapasztalati szaktudás is, amely apáról fiúra, nemzedékről nemzedékre gyűlt a lendvai, muravidéki emberben. Csak reménykedni tudunk, hogy ez nem történik meg és ezt a gordiuszi csomót mielőbb elvágja valaki, és ha nem is nagy fejlődésnek indítja az ágazatot, legalább a jelenlegi helyzet megtartásának előfeltételeit megteremti. Különben kettő-három évtized után talán már csak a különböző gyermekszüreteken meg a hagyományőrző tevékenységek keretében emlékezhetnek majd itt arra, hogy nem is olyan rég volt itt szőlő- és borkultúra, amelyet már a római korban is műveltek a lendvai lankákon.  tt

MCSi Design