kele
perec1
garas1
64. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2020. 10. 15.
kiscim4120
 

Pekándió- és mogyorótermesztés Völgyifaluban

mogyoro3820Lučič Nina és párja, Iljaž Jurij a nálunk még egyáltalán nem elterjed, pekándió termesztésébe kezdett Völgyifaluban. A telepítésre a Diásvölgy lankáját találták alkalmasnak, ahol fél hektáron 56 pekáncsemetét ültettek el, az otthonuk mellett pedig 250 mogyorót. A gondozáshoz traktorra lenne szükségük. 

A fiatal pár az iskolai végzettségüktől teljesen eltérő tevékenységgel, a csonthéjasok termesztésével próbálkozik. A pekándió telepítése teljes újdonságnak számít Szlovéniában, így a diásvölgyi intenzív ültetvényük valamiképp próbaültetvénynek is minősül, amelynek szakmai követését Solar Anita szlovén csonthéjásszakértő végzi.

– A rokonságban már van mogyoróültetvény, s mivel anyám részéről én is földhöz jutottam, a párommal, Jurijjal úgy véltük, hogy valami különlegességgel próbálkozunk. Így döntöttünk a pekándió mellett. Tavaly decemberre letisztítottuk a bozóttal benőtt telket, bekerítettük, és fél hektárt 56 darab, Olaszországból behozott csemetével ültettünk be – idézi fel az elvégzett munkát Nina. Jurij hozzáteszi, hogy most még nagyon sok a tennivaló az ültetvényen, amit gépek hiányában kézzel végeznek. – A metszés és az oldalhajtások eltávolítása mindig kézzel végzendő munka lesz, de a többi műveletre léteznek gépek. Mivel kezdők vagyunk és a termesztés elejénél tartunk, nem futotta az anyagiakból a gépek beszerzésére. Nagy köszönettel tartozunk mindenkinek, aki a gépezetével segít minket – mondta Nina és Jurij.

Egyébként a pekándió – ez a fa több mint 20 méter magasra is megnőhet – nem igényes, napsütést és vizet igényel, ezért a telepítéséhez a hegyoldal sokkal megfelelőbb, mint egy sík telek. Terebélyesedésük során – bár a fákat 10 méter távolságra ültették, míg a hazájában, Amerikában 25 méterre – minden második fát ki kell vágniuk. Jurijék öt fajtával próbálkoznak, a fák teljes termést 12 éves korukban adnak majd.

A fiatal pár a családi házuk mellett – szintén fél hektáron – idén februárban 250 mogyorócsemetét is ültetett, a termést hat fajtától várják. A csemetéket a maribori biotechnikai egyetem kertészetében vásárolták, egy részét pedig egy nagybácsijuktól kapták. A sorok között öt méteres távolságot hagytak a gépi munka elvégzéséhez. A mogyorókat faformájúra növesztik majd. Az ültetvényen a tervezett öntözőberendezés működtetéséhez kutat is fúrattak, most a vízhasználati engedélyre várnak.

– A csonthéjasok, a mi esetünkben a pekándió és a mogyoró csak több év elmúltával hoz igazi termést. A mogyoróültetvényről egy tonna tört mogyoróra számítunk, valamint ugyanennyi pekándióra. Azaz négy kiló mogyoróra bokronként, 40 kiló dióra egy fáról. Az ökotermés, mint amilyen a miénk is lesz, jelenleg 10–15 eurós árat ér kilogrammonként. A termés eladása nincs idényhez kötve, hiszen jól eláll a héjában raktározva – mondta Jurij.

 

 

Nina és Jurij a két ültetvénybe mintegy 30 ezer eurót fektetett, és a kaszálást, a kapálást, az öntözést mind kézzel végzik.

– Nagy szükség lenne gépekre, ha az ültetvényt meg akarjuk művelni úgy, hogy megtérüljenek a költségek és maradjon a további fejlesztésre is, mert mi termesztők kívánunk maradni. Most legjobban traktorra, valamint öntözőberendezésre lenne szükségünk. Nyilván, pályázatokon is próbálkoztunk, de valahogy mindig kiesünk, sehova sem illünk be – mondta Nina és Jurij.

A fiatal termesztők a szlovén mezőgazdaság-serkentési pályázat feltételeinek nem tettek eleget, mert nem birtokolnak elegendő földet vagy nem termeltek még elegendő mennyiségű termést. Az ültetvényt bővíteni sem egyszerű, hiszen csak apró telkekhez tudnak jutni, a nagyobbakat már a nagy gazdálkodók birtokolják.

– Traktorbeszerzési lehetőség után érdeklődtünk a ProFuturánál is, ahol megtudtuk, hogy nem a traktorok vásárlását támogatják már, hanem inkább a nagyobb léptékű, a 25 ezer euró feletti beruházásokat a gazdaság és a feldolgozótevékenység terén. Sokan tudtak korábban traktort vásárolni, mi most nem tudunk. Sajnálatos, hogy az országban nincs olyan program, ami a teljesen kezdő gazdálkodókat, termesztőket támogatná. Több kiírás megpályázásához szükséges az agrárképesítés is, amit – úgy tűnik – a többi feltétel mellett még a legkönnyebb lesz megszerezni – jegyzi meg Lučič Nina és Iljaž Jurij.

 

 

MCSi Design