kele
perec1
garas1
64. évfolyam
42. szám
Megjelenés:
2020. 10. 22.
kiscim4220
 

90 év munkássága

cimvj3820A szeptember 17-én 90. életévét betöltő dr. Varga József író, költő, nyugalmazott egyetemi tanár mélyrehatóan beírta a nevét a muravidéki magyarság szellemi, tudományos és népművészeti életébe, irodalmába, oktatásába és hagyományőrzésébe. A közösség nevében a születésnapján otthonában köszöntötték fel. A jeles napra utánnyomásban megjelent A lendvai vár kapitánya című történelmi regénye, mely – mint mondta – a legszebb meglepetést jelentette számára.  

 

 

A 90 éves Varga József köszöntése

 

Dr. Varga József muravidéki nyelvész, költő, író, nyugalmazott egyetemi tanár szeptember 17-én ünnepelte 90. születésnapját. Jeles jubileuma alkalmából otthonában, Göntérházán köszöntötték fel. Ez alkalomból utánnyomásban megjelent A lendvai vár kapitánya című ifjúsági regénye is, melyet 2001 óta olvasnak a gyerekek.  

Varga József a horvátországi Verőcén (Virovitica) született, de az általános iskolát már Göntérházán, a tanárképzőt pedig Muraszombatban végezte el. Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karán 1966-ban szerzett magyar tanári oklevelet, majd 1976-ban a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen fejezte be tanulmányait, ahol 1986-ban megvédte magyar nyelvi doktori disszertációját is. Számos iskolában tanított a Muravidéken (Csente, Lendva, Dobronak, Radamos), majd nyolc évig igazgatóként vezette a Göntérházi Kétnyelvű Általános Iskolát. Hét évig a kétnyelvű oktatás szakfelügyelőjeként is dolgozott.

A muravidéki magyar közösség és a régió szempontjából is meghatározó szerepe volt a Maribori Magyar Tanszék létrehozásában. 1980-tól nyugdíjba vonulásáig, 1997-ig a tanszék tanára és vezetője volt. Nyugdíjazása után göntérházi otthonába vonult vissza, de aktív maradt az irodalmi és a közösségi, falusi életben is.

 

 

Varga József elismert nyelvészeti kutatómunkát végzett a hetési (muravidéki) magyar őshonos lakosság névtanának, dialektológiájának, nyelvhasználatának, néprajzának és irodalomtörténetének terén. Műfordítóként 20. századi szlovén költők műveit ültette át magyar nyelvre. Számos nemzetközi nyelvészeti és irodalmi rendezvényen vett részt nem csak Szlovéniában és Magyarországon, hanem más európai országokban is. A Magyar Tudományos Akadémia külső köztestületi tagja, több díjat, elismerést tudhat magáénak, ilyen a Csűry Bálint nyelvészeti díj, a Berzsenyi Dániel-díj, a Szabadság Hőse Emlékérem. 2015-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. Önálló kötetei (versek, mesék, novellák) száma meghaladja a harmincat, tanulmányainak száma több százat tesz ki. Jelentősebb kötetei: Tavaszvárás (1972, Szúnyogh Sándorral és Szomi Pállal együtt), Pásztortüzek (1979), Élni (1983), Sorvadó népem (1990), Az ellopott tündér (1998), A lendvai vár kapitánya (2001), Mag-Szó-Álom (2001), Az apró pásztortüzek bennem égnek, (2005), Tudatformáló idők (2005)…

A Muratáj című folyóirat főszerkesztőjeként gondoskodott a hazai publicisztikai tevékenységről, a muravidéki citeramozgalom kezdeményezője, a legendás Hetés együttes vezetőjeként a tudását önzetlenül átadta az utókornak is.

Idős kora ellenére tevékeny és vitális, tavaly ilyenkor három önálló kötete jelent meg. Idei kerek jubileuma tiszteletére a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet (MNMI)gondozásában pedig utánnyomásban, friss formai kivitelezésben, színes illusztrációkkal megjelent A lendvai vár kapitánya című regénye, mely – mint mondta – a legszebb születésnapi ajándék volt számára.

A járványhelyzet miatt az ünnepi könyvbemutató rendezvény elmaradt, az MNMI munkatársai, a Göntérházi Helyi Közösség, a helyi Hetés Művelődési Egyesület, valamint a Göntérházi KÁI képviselői otthonában köszöntötték fel a jubiláló tanárt, írót. Verssel várták az udvaron, a szívélyes köszöntők és ajándékok – köztük a szinte nyomdafriss kötet – átadása után kellemes társalgást folytatva.

– Hogy ma a Muravidéken magyar nyelvről és magyar kultúráról beszélhetünk, abban Varga József érdemei vitathatatlanok és örökérvényűek – írta köszöntőjében Kepe Kocon Lili, az MNMI munkatársa. – A mottója még ma is: „szeretet egymás iránt, mások iránt és egymás megbecsülése.” Tudja, hogy a szeretet útja az egyetlen, amely egyesíti magában a bölcs célt, az okos belátást és a jó szívet. Nem mindenki tudja méltósággal viselni a hegeit. Ő az az ember, aki szenvedett és veszített, de még mindig mosolyog. Tudja, hogy a hit az emberi élet legfontosabb eszköze. Ezért még mindig sokat dolgozik, megpróbálja átadni az értékeket, hogy a maréknyi magyarság ne feledje el anyanyelvét. A kilencven év elmúlt, mint száz pillanat, de tudjuk, mégis múlhatatlan, mert szívek őrzik őt, nem szavak. Őszinte tisztelettel és sok szeretettel kívánunk neki szeretetben, békességben, valamint egészségben gazdag éveket! – zárta Kepe Kocon Lili, s e köszöntő a Muravidék nevében szól.

 

 

MCSi Design