kele
perec1
garas1
64. évfolyam
38. szám
Megjelenés:
2020. 09. 24.
kiscim3820
 

Halászlé elvitelre

cimhal3420A Lendva-vidéki magyarság legnagyobb gasztro-turisztikai rendezvényét, a Nemzetközi Halászléfőző Versenyt, mely idén kisebb jubileumát, a 15. évét ünnepelte (volna), a koronavírus-járvány miatti korlátozások ugyan Halászlénapra zsugorították, de a hagyomány nem szakadt meg! Szombaton Lendva központjában, a gesztenyefák alatt nagy kondérokban főtt a halászlé, sült a hal, ínycsiklandó illatok szálltak. A szervezők a „halászlé to go”, azaz halászlé elvitelre változatot alkalmazva az új „járványügyi normalitás” jegyében igyekeztek pótolni a hagyományt.

 

 

Ízelítő a korábbi rendezvényekből

 

Szombaton az eddigi Lendvai Nemzetközi Halászléfőző Versenyek helyett Halászlénapot tartottak: az évtizedek óta népszerűsíteni kezdett halételek gasztronómiájának és kultúrájának megidézésével a lendvai Fő utca mentén, a templom melletti gesztenyés-ligetes téren került sor a Lendva községi magyar önkormányzat rendezvényére.

A járványhelyzet miatti szigorú egészségügyi kötöttségek közt megrendezett Halászlénap a hagyományos Halászléfőzőverseny „to go”, azaz „fogd és vidd” változata volt. Halászlét és sült halat kínáltak elvitelre, becsületkasszás fizetéssel. Az eseményt szép érdeklődés kísérte, s az elvihető kóstolót is mindenki szívesen vette.

 


A halászlét két kondérban, friss alapanyagokkal és minőségi fűszerekkel készítették a radamosiak (Kalamár István csapatvezetővel) és a kótiak (Gyurica László csapatvezetővel), rácáfolva arra a téves minősítésre, mely a helyi vizek halállományát lenéző jelzőkkel illeti. Nagyon finom volt mindkettő, s a sült hal, melyhez babsalátát kínáltak, szintén nagy odafigyeléssel készült. S hogy miben van a jó halászlé titka? Kalamár István a fönt említettek mellett a főzési szeretetet és a tapasztalatot is megemlítette.

Alapjában véve egy jó, a régi versenyszerű halászléfőzésektől némileg eltérő hangulatú és méretű rendezvényt sikerült összehozni a szervezőknek és a támogatóknak, mely ízelítőt próbált adni a korábbi évek hangulatából.

 

 

MCSi Design