kele
perec1
garas1
64. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2020. 07. 30.
kiscim3020
 

Élettel teli múlt

cim evang2920Életet a muravidéki tájházakba! A szépen felújított falusi porták ugyanis csak akkor lesznek vidékünk ékkövei és akkor érik el céljukat, ha egyidőben őrzik és élővé is teszik örökségünket. A napokban az életteli jelen és a múlt szép találkozása volt a Domonkosfai Portán, ahol az evangélikus nyári tábor résztvevői töltöttek egy tartalmas napot (képünkön), de látogatást tettünk a készülő völgyifalui tájház tájékán is, ahol terveket szőnek arról is, hogy bekerüljenek az „iskola a természetben” programba…

 

 

A gyermekekért van, de ajándék a szülőknek is

 

A Szlovén Evangélikus Egyház szervezésében a domonkosfai parókiánál napközis gyermektábor zajlik a héten. A tábort a helyi egyházközösség lekészei, Andrejek Mitja és Judit vezeti, valamint kilenc táborsegéd segíti a gyerekekkel a foglalkozást.

 

 

A helyi magyar önkormányzat meghívását elfogadva a táborozók a program részeként egy napot a Domonkosfai Portának elnevezett tájháznál töltöttek el. Itt a tárlat révén a népi kézművességgel, a népművészettel és az egykori mesterségekkel is ismerkedhettek. Miközben a hűvös teremben éppen mézeskalács-festés folyik, cim andrej2920Andrejek Judit lekész betekintést enged a tábor programjába. – Az idei téma a víz, Aquatábornak is neveztük el. A víz témájában minden napra választunk egy bibliai történetet, amelyet feldolgozunk, ezzel kapcsolatos memoritereket, aranymondásokat tanulunk. Ezen kívül a témánkkal kapcsolatos kézműves feladatokat, játékot is kínálunk a gyermekeknek. Izgalmas programnak ígérkezik, amikor ellátogatnak hozzánk a tűzoltók is, bemutatni a vízzel való munkát, de elsétálunk a tóhoz, a patakhoz is… – mondta.

A tábort korábban gyülekezeti szinten szervezték, ma már egyházi szinten valósul meg. A táborozó gyermekek zöme ugyan most is muravidéki, főleg goricskói, hiszen itt van a legtöbb evangélikus, de érkeztek távolabbról, például Mariborból is gyermekek.

– A tábor a gyerekekért van, de egyfajta ajándék is a szülőknek mint gyermekfelügyelet. Ezen felül különösen fontosnak tartom, hogy a táborban résztvevő gyermekek alapvető értékekkel gazdagodjanak. Ezért minden tábort úgy vezetünk, hogy erre nagy hangsúlyt fektetünk. A mai napon az empátia kerül előtérbe – nyilatkozta Andrejek Mitja, majd hozzáfűzte, hogy a tábor lezárása pénteken lesz, amelyre a szülőket is szeretettel várják.

A tábort a szülők és az egyház hozzájárulásából, adományokból, szponzorok támogatásából, önkéntesek hozzájárulásából sikerült megszervezni.

 

 

MCSi Design