kele
perec1
garas1
64. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2020. 07. 30.
kiscim3020
 

Muravidéki Magyar Értéktár: Jakab-napi vásár

ertektar2620Dobronak már a múltban ismert volt vásárairól. Régi iratokból tudjuk, hogy Dobronak településnek két vására is volt. Az első, kisebb jelentőségű vásárt az Úrnapja ünnepét követő hétfőn tartották, ami többnyire állatvásár-jellegű volt.

A központi vásárt július 25-én, Szent Jakab, a plébánia védőszentjének napján tartották. Ebből ered az elnevezése is: Jakab-napi vásár. Az egész napos vásár a plébániatemplom környékén zajlott. A vásárban ruhákat, szövetet, kelmét, lábbelit, valamint különféle háztartási portékát – cserépedényeket, kosarakat, fakanalakat, szitákat, gyúródeszkákat, sodrófákat, továbbá fagereblyéket, favillákat, láncokat, köteleket, sőt még répamagot is – kínáltak. A gyermekekről sem feledkeztek meg, akiket leginkább a játékokkal, a mézesbábokkal és színes cukorkákkal megrakott sátrak érdekelték. De a vásártéren felállított „ringlispíl” (körhinta) is a gyerekek örömét szolgálta. Ezen a napon a környékbeli kocsmákban mulattak az emberek, énekeltek és táncoltak.

A vásárokon termékeikkel jelen voltak mind a helyi, mind a távolról érkező kézművesek. Egy 1831-ből származó írásban olvasható, hogy a vásáron részt vettek olyan településekről, mint Csáktornya, Stridó (Štrigova), Prelog, Körmend, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Lendva, Radgona, sőt Karintiából is érkeztek árusok.

 

 

A Jakab-napi vásár idővel (a második világháború után) teljesen megszűnt, csak búcsút tartottak ezen a napon. A helyiek kezdeményezésére azonban néhány éve felelevenítették e szép hagyományt, amelyen kézműves és népművészeti termékekkel részt vehetnek mind a helyi, mind a távoli kézművesek. Az újra megszervezett kézműves vásár kínálata évről évre bővül: mézeskalács, csuhéból készült használati és dísztárgyak, fából készült bútorok, ékszerek, kerámia, helyi és környékbeli portékák, illatozó kürtőskalács, lángos… Sőt, szemet gyönyörködtető látvány a vásári forgatagban megpillantani a népviseletbe öltözött felnőtteket és gyerekeket, akik megidézik dédanyáink világát.

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA

Szakterület

kulturális örökség

Fellelhetőség helye

Dobronak

Értékszint

Muravidéki Magyar Értéktár

A JAVASLATTEVŐ ADATAI

Javaslattevő(k)

Négy határon át vetélkedő, 2018/2019 – A Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskola 9. osztályos, háromfős csapata. Csapattagok: Ferencek Patrik, Hančik Lan, Zupančič Marko. Felkészítő tanár: Szolarics László.

Település

Dobronak

Indoklás

A Jakab-napi vásár a helybeliek életében fontos eseménynek számított, ezért a régi idők emlékére, azok felelevenítésére 2015-től ismét minden évben megszervezik az egész napos vásárt és búcsút. Az esemény nem csak a helybelieket csalogatja a helyszínre, hanem a szomszédos falvakból és a távolabbról érkezőket is. Valamennyien szívesen ellátogatnak a szentmisére és az azt követő kirakodóvásárra, ahol különféle kézműves és népművészeti termékeket lehet vásárolni. A vásári forgatagot a népviseletbe öltözött emberek is különlegessé teszik.

Forrás

Bogdán Ilona, Dobronak (93 éves) Car Anna, Dobornak (70 éves) Kovács Attila (2011): Dobronaki életképek a 20. század első feléből. Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, Lendva. Muraszombati Területi Múzeum, Murska Sobota. Göntér János (1998): Múlt és jelen a határ mentén. Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet. Lendva. Jakab-napi kézműves kirakodóvásár a Dobronaki Plébániában (leporelló) http://www.park-goricko.org/download/5/2015/7/5609_14970_jakobovsejem_zlozenka].pdf Abraham Klaudia: Jakab-napi vásár Dobronakon. Népújság – a szlovéniai magyarok hetilapja. LXII. 30. https://www.nepujsag.net/muravidek/5326-jakab-napi-v%C3%A1s%C3%A1r-dobronakon.html (2018. 07. 25.) Cigan Szilvia: Jelentkezés a Jakab-napi vásárról Dobronakról. Muravidéki Magyar Rádió – Színes. https://www.rtvslo.si/mmr/prispevek/174552702 (2018. 07. 22.) Jakab-napi vásár és búcsú Dobronakon. Muravidék.re. https://www.muravidek.re/index.php/hu/esemenyek/200-jakab-napi-vasar-es-bucsu-dobronakon Jakab-napi vásár és búcsú Dobronakon. Muravidék.re. https://youtu.be/9RUGsRfYfMg

MCSi Design