kele
perec1
garas1
64. évfolyam
30. szám
Megjelenés:
2020. 07. 30.
kiscim3020
 

Közös borminősítés Magyarszombatfán

Abormin2620z egyik évben Pártosfalva, a másik évben Magyarszombatfa a házigazdája annak a közös borminősítésnek, amelyen a határ két oldalán termelő borosgazdák adják le bírálatra pincéik legjavát. A találkozásoknak 20 éves múltja van, ez idő alatt nagyot fejlődött a házi borok minősége a térségben, amihez a szakmai tanácsok is nagyban hozzájárultak. Idén június 25-én Magyarszombatfán a Ginti étterem kerthelyiségében gyűltek össze a borászok, a borosgazdák és a szakmai zsűri – a magyar oldalról Vízvári Sándor, Rónási Mária, a szlovén oldalról pedig Novak Ernest és Torič Miran –, hogy a leadott mintákat kiértékeljék.

Idén különösen jó eredmények születtek. Az 51 bormintából – ezek kétharmada érkezett Szlovéniából – összesen 14 gazda érdemelt ki aranyérmet, 21 ezüstöt, 6 bronzérmet és 10 esetben járt oklevél.

 

 

– Remek évjárat van mögöttünk, jó szőlőt lehetett szüretelni, de a gazdák is megtettek mindent a jó végeredmény érdekében – mondta a zsűri elnöke, Vízvári Sándor. – A goricskói, őrségi vidékre a fehérbortermelés a jellemző, így a minták zöme is fehér kevert, illetve fehér fajtabor volt. Vörösborból mindössze kilenc minta érkezett a bírálatra. A legtöbb pontot elért aranyérmes Berden Alojz filóci borosgazda lett chardonnay típusú fehérborával. A legjobb vörösbor címet pedig Zalalövőről Németh Ferenc kékfrankosa érdemelte ki. Az okleveleket kapott gazdáknál a zsűri többnyire borkezelési hibát talált.

A Pártosfalvi Ady Endre ME borászati szekciója nevében Vörös Laci megerősítette, hogy az egyesületbe tömörült gazdáknál az elmúlt években valóban látványos a borok minőségének javulása. A gazdák megszívlelik a szakmai tanácsokat, hiszen mindig van hová fejlődni, van mit tanulni.

 

 

MCSi Design