kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Készülődés az idegenforgalmi utalványok beváltására

vaucser2420Meghozza vajon a várt eredményt a 3. koronavírus-csomagnak a turizmus talpra állítását segítő intézkedése, az idegenforgalmi utalványok kibocsájtása minden szlovén állampolgár számára? Mennyire életszerű ez és a beváltásra hogyan állnak készen a Lendva-vidék idegenforgalmi szolgáltatói?

Június 19-étől állnak rendelkezésre az idegenforgalmi utalványok elektronikus formában minden felnőtt és kiskorú, állandó lakcímmel rendelkező szlovén állampolgár számára 200, illetve 50 euró értékben. Ezekről minden érintett értesítést is kap. Az utalványok az egyenesági rokonságon belül átadhatók, de nem örökölhetők. Több részletben és több turisztikai szolgáltatónál használhatók fel szállásra, illetve szállásra reggelivel előzetes bejelentés után. Az utalványt csak Szlovéniában lehet beváltani december 31-ig a március 13-ig a jegyzékben szereplő szolgáltatóknál. A beváltott összeg elektromos utalással kerül a turisztikai szolgáltató számlájára, kivéve ott, ahol nincs internetes hozzáférés, például a hegyi menedékházakban. Ekkor az utalvány tulajdonosa kifizeti a szolgáltatás árát, amit a FURS-nál 30 napon belül visszaigényelhet. Az utalványok után nem kell fizetni jövedelemadót, pénzbeli kifizetése nem lehetséges, az összeget viszont át lehet irányítani humanitárius, jótékonysági szervezetek számlájára.

Fontos tudni, hogy a turisztikai szolgáltató nem köteles fogadni az utalványokat, visszautasíthatja ezek beváltását. Az utalványt fel lehet használni azon szállások kifizetésére is, amelyek utazási ügynökségeken keresztül kerültek lefoglalásra, de a szoba árát az egyénnek személyesen kell rendeznie a szolgáltatóval. A szakszervezeti szállásokon és kempingekben is beváltható az utalvány, lakókocsira már viszont nem. Az utalvány felhasznált összegének mozgása az eDavki applikáción követhető.

 

Várja a turistákat vidékünk is

 

vaucser rok2420– A Vinarium szórt szobás szálloda mind a tizenkét borospincéjében elfogadjuk az idegenforgalmi utalványokat. A szállásfoglalást a kényszerszünet után is a Turisztikai és Fejlesztési Közintézetnél működő csentei központi recepción kell rendezni. Az utalvánnyal a szállást lehet kifizetni, az idegenforgalmi illetéket külön kell fizetni – mondta Petje Rok, az intézet megbízott igazgatója. A járvány után egyre növekszik az érdeklődés a szobák iránt, nagyon sokan jönnének Szlovénia más részeiről hosszabb hétvégére is. – Mivel azonban a szállásdíjat az utalványrendszerben nem lehet megelőlegezni, előfordulhat, hogy a foglalás ellenére a vendég nem érkezik meg, így a szoba üresen marad a várt bevétel nélkül. Meglátjuk, milyen lesz a gyakorlat, reméljük, hogy a kiesések miatt nem kell visszamondanunk az utazási utalványok elfogadását – mondta még Petje.

A lendvai Cubis szállodában is elfogadják az idegenforgalmi utalványokat. A kínálatukkal több platformon is jelen vannak különböző csomagokkal, az áraik változatlanok maradtak.

A Hodosi Ifjúsági Központban is be lehet váltani az idegenforgalmi utalványokat, van is már érdeklődés. Az elszámolási módról már tájékozódtak, de a részletesebb utasításokat még várják – tudtuk meg a központban. Idén elmaradnak az nyári táborok, a tanintézmények lemondták a diákkirándulásokat, a nagyobb csoportos foglalásokat. Az otthonban és a három mobilházban várják a vendégek érkezését. Sátorozási lehetőséget is kínálnak, amelyre szintén beválthatók az utalványok. Hodoson eddig jellemzően diákok és átutazó magyar és szlovén vendégek szálltak meg.

vaucser nina2420Dobronakon a Bakonaki-tó melletti apartmanház is nyitva tart már. Szekeres Nina szobakiadó elmondta: – Nincs akadálya az idegenforgalmi utalványok beváltásának nálunk sem. Üdvözlöm a kormány intézkedését, remélem, hoz eredményt és sok hazai vendéget. Az utalvány beváltása a vendég számára nem jelent gondot, hiszen minden személyi azonosító szám alapján történik elektromos úton – fejti ki Szekeres Nina. A dobronaki szálláshely iránt Szlovénia távolabbi részeiről is érdeklődnek, az árak változatlanok maradtak.

Bbeválthatók lesznek az idegenforgalmi utalványok a gyertyánosi Rancs turisztikai gazdaságban is, ahol szintén változatlan maradt a szobafoglalás ára. A létesítményt eddig is leginkább hazai és magyarországi vendégek látogatták – tudtuk meg Gyertyánosban.

 

 

MCSi Design