kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Megnyílt mind a 12 szlovén–magyar átkelő

covid2320Június 8-tól a horvát, a magyar és az osztrák határon az átlépés az ellenőrzőpontokon kívül is lehetséges, ami azt jelenti, hogy a szlovén–magyar határ újra mind a 12 átkelőhelyen átléphető. Eltűntek a betonakadályok (korábbi képünkön) a két országot összekötő utakról is. Az idegenforgalmi utalványok – az új szabályozás szerint több részletben is – június 19-étől igényelhetők.

A magyar, az osztrák és a horvát határ hétfőtől az ellenőrzőpontokon kívül is átléphető az összes átkelőhelyen. Szlovénia további 14 ország – Svájc, Németország, Görögország, Szlovákia, Csehország, Bulgária, Ciprus, Finnország, Norvégia, Észtország, Litvánia, Lettország, Liechtenstein és Izland – megfelelő járványügyi helyzetképe alapján engedélyezi a belépést Szlovéniába, kéthetes karanténba vonulás nélkül.   

A kormány levelező ülésen elfogadta azt a rendeletet, amellyel a korábbiakkal ellentétben lehetővé tette az idegenforgalmi utalványok több részben történő beváltását. Az utalványok legfeljebb szállásra reggelivel használhatók mindazon állampolgárok számára, akik március 13-án állandó lakcímmel rendelkeztek Szlovéniában. A felnőttek 200 euró, míg a kiskorú gyerekek 50 eurós utalványra jogosultak. Az utalvány felhasználása úgy történik, hogy az igénybevevő személy a szállásra érkezéskor a szolgáltatót értesíti, hogy az igénybevett szolgáltatásra beváltja az utalványát, amihez egy űrlapot kell kitölteni. A pénzügyi hivatal információs rendszerébe a szolgáltató által bevitt adatok alapján a hivatal levonja az összeget a vaucher tulajdonosától és folyósítja a szolgáltatónak. Az utalvány pénzre váltása nem lehetséges, a felügyeletet a piaci ellenőr végzi. Az utalvány használata június 19-étől lehetséges és év végéig érvényes. Újdonság az is, hogy az utalvány felhasznált összege az E-davki applikáción folyamatosan követhető lesz.    

 

A járványkezelésre a kórház 1,5 millió eurót költött

A Muraszombati Általános Kórház vezetősége sajtótájékoztatón számolt be a regionális intézmény járványhelyzetre való felkészüléséről, működéséről és az epidémia következményeiről. A kórházban a járvány kitörésekor rövid időn belül a helyzethez igazították a munkát és 200 súlyos Covid-19 beteg kezelésére alakítottak ki helyiségeket. A fertőzés gyanúja miatt 666 kenetmintát vettek, a maribori klinikai központba nyolc beteget irányítottak. A muraszombati Covid-egység – amelynek beindítására szerencsére nem volt szükség – kialakítására és a szükséges felszerelés beszerzésére a kórház 1,5 millió eurót fordított. Ezek kiadások mellett a járvány alatt a szinte megszüntetett egészségügyi szolgáltatásokból a kiesés további 2,4 millió euró bevételcsökkenést jelentett a kórház számára.

 

 

MCSi Design