kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

Muravidéki Magyar Értéktár: a Dobronoki György-ház

ertekztar2220A Dobronoki György-ház mint helytörténeti és néprajzi gyűjtemény 2006-ban nyílt meg. Az épületet a település híres szülöttjéről, Dobronoki György jezsuita tanárról, a nagyszombati egyetem első rektoráról nevezték el. A kiállításokat és az enteriőröket befogadó épület a 20. század folyamán jegyzői lak, orvosi lakás volt, majd egy ideig kocsmaként üzemelt. A házat az 1940-es években a Gönc család vásárolta meg. Az épületet a táj népi építészetének hagyományait figyelembe véve kódisállással ellátva állították helyre.

A tudatos néprajzi gyűjtőmunka helyi kezdeményezésre, helyi támogatással 2003-ban vette kezdetét. Célja egy Dobronakon létrehozandó helytörténeti-néprajzi gyűjtemény tárgyi anyagának megalapozása volt. A három éven át folyó munkában a helyi fiatalsággal összefogva a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi Tanszékének munkatársai és diákjai, a szegedi Móra Ferenc Múzeum és a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum néprajzos szakemberei, a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet munkatársai és más szakemberek vettek részt. Az első két évben zajló tárgygyűjtés eredményeként a népélet szinte minden területét reprezentáló gazdag tárgyi anyag, számos dokumentum és archív fotó került elő a padlásokról és a fiókok mélyéről. Fontos feladat volt a tárgyak konzerválása és nyilvántartásba vétele, amit a nyári néprajzi táborok keretében végeztek el.

 

 

Az anyagot a gyűjtemény minél teljesebb formában igyekszik a látogatók számára közkinccsé tenni.

A „György-ház” (ahogy a helyiek nevezik) legnagyobb kiállítóhelyiségében a helytörténeti anyaghoz szervesen kapcsolódva a néprajzi tematika is megtalálható. A katonaélet, az iparosság, a vallási élet, az oktatás, az iskola világa és az emberélet fordulói jelennek meg rövid szövegek, fotók, iratok és kisebb tárgyak tolmácsolásában. Az épületben megtalálható továbbá egy polgári ízlést tükröző, az 1950-es évek világát idéző szoba. Itt tekinthető meg a házimunka, valamint az iparos szintű kézműves tevékenységek tárgyi anyaga is. A konyha a 19. és 20. század fordulójától épült téglaházak berendezését tükrözi. Az épület sártapasztással ellátott padlása pedig kiállítótérként, bemutatóraktárként funkcionál. Itt a nagyobb tárolóeszközök: a szalmából font kópicok, a vindük és különféle ládák, gazdasági eszközök várják az érdeklődőket.

 

AZ ÉRTÉK BESOROLÁSA

Szakterület

kulturális örökség

Fellelhetőség helye

Dobronak

Értékszint

Muravidéki Magyar Értéktár

A JAVASLATTEVŐ ADATAI

Javaslattevő(k)

Négy határon át vetélkedő, 2018/2019 – A Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskola 9. osztályos, háromfős csapata. Csapattagok: Ferencek Patrik, Hančik Lan, Zupančič Marko. Felkészítő tanár: Szolarics László.

Település

Dobronak

 

Indoklás

A Dobronoki György-házban különböző dokumentumok találhatók Dobronoki György életéről és munkásságáról, az akkori történelmi eseményekről, a Dobronaki Plébánia és a Szent Jakab-templom történetéről, a helyi szokásokról. Itt tekinthető meg Dobronak 1280-as pecsétjének másolata, valamint gazdag néprajzi tárgyak gyűjteménye. A gyűjtemény a település életében fontos szerepet tölt be, hiszen elődeink hagyományait, tárgyi örökségét sikerült átmenteni az utókor számára. A „György-ház” a magyar közösségi élet színterévé vált, hiszen különböző magyar nyelvű előadások, kézműves foglalkozások, alkalmi kiállítások, hagyományőrző társas munkák felelevenítésének, bemutatásának ad otthont. Az említettek nemcsak a helybelieknek jelentenek értéket, hanem a Muravidéken élőknek, valamint az egyre nagyobb számban érkező turistáknak.

 

Forrás

Göncz László (2009): Barangolás a Muravidéken. A Muravidék magyar kötődésű települései és épített öröksége. Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, Lendva. A Dobronoki György-ház. Muravidék.re. https://www.muravidek.re/index.php/hu/allcategories-hu-hu/2-cikkek/16-dobronoki-gyoergy-haz A Dobronoki György-ház. Dobronak Községi Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség. http://dobronak.eu/predstavitev/ Látnivalók, Dobronak Község. Muravidék.re. https://youtu.be/-8d-q9QE-5A

 

 

MCSi Design