kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

Ismét új lakók költözhettek be

ipo2220A járványügyi korlátozások feloldása után az idősotthonok május 25-től ismét fogadhatnak új lakókat. A Lendvai Idősebb Polgárok Otthonában a korlátozások mintegy háromhónapos időszakában nem lett hosszabb a megszokottnál a várólista, s a járványhelyzet utáni első új lakó már be is költözött.

A korlátozások megszüntetésével, bizonyos feltételek mellett újra lehetséges új lakók beköltöztetése az idősotthonokba. Az egyik ilyen intézkedés a szürke övezet bevezetése, amelyben egy elkülönített helyiséget kell fenntartani az esetleges fertőzött személyek elhelyezésére, valamint rendelkezni kell egy válságtervvel is, amellyel a piros övezet kialakítása egy napon belül biztosítható és aktiválható a fertőzés felbukkanása esetén. Az új irányelvek többek közt megkövetelik az új lakótól (és esetleg a hozzátartozójától) a Covid-19 fertőzés kockázatértékelését szolgáló rövid kérdőív kitöltését, amellyel az egészségügyi állapotot ellenőrzik. Ha a fertőzés kockázata minimálisnak minősíthető, a szokásos beköltöztetés történik meg és az új lakót az egészséges lakók között szállásolják el.

– A lendvai otthonban már korábban biztosítottuk az országos közegészségügyi intézet előírásainak betartását, meghatároztuk az előírt övezeteket és vannak izolációs szobák is – hangsúlyozta Špilak Franc igazgató. Az egészségügyi szakma mindemellett úgy ítélte meg, hogy az óvintézkedések betartásához 30 lakóra egy szabad ágyat kell fenntartani. Ez viszont azt jelenti, hogy ezzel csökken az otthonok befogadási kapacitása. – Az idősek gondozását szolgáló intézmények akkor működnek gazdaságosan, ha az összes férőhely foglalt. A fenntartott férőhelyekkel képtelenek vagyunk elérni a pozitív ügyvitelt. Csak abban az esetben kivitelezhető az előírás, amennyiben ezeket a költségeket fedezik, ellenkező esetben az intézet veszteséges lesz – fejtette ki az igazgató, majd hozzátette, hogy mindemellett a járvány miatt szükséges eszközök és védőfelszerelések beszerzésével is halmozódtak fel költségek. Nem biztos ezért, hogy a járványidőszak alatt megüresedett helyek költségeinek fedezésére a kormány által elkülönített 1,3 millió euró elegendő lesz.

A közel három hónap alatt, amikor nem lehetett új lakókat beköltöztetni, a lendvai idősotthonban öt hely szabadult fel, egy lakó pedig, aki ideiglenes gondozásban volt, ez idő alatt hazaköltözött.

A lendvai otthonban továbbra is betartják a higiéniai óvintézkedéseket: rendszeresen fertőtlenítenek és védőmaszkot viselnek. Már egy ideje a lakók látogatása is engedélyezett, s ennek a lakók különösen örülnek – tudtuk meg az igazgatótól, hétfőtől pedig már három hozzátartozó is bemehet látogatóként.

 

 

MCSi Design