kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

Lendvai KKI: jelentősen csökkent a beiratkozók száma

kki20200Vészjósló hírek érkeznek a nemrég lezárult beiratkozásokról a nemzetiségileg vegyesen lakott terület egyetlen középfokú oktatási intézményéből, a Lendvai Kétnyelvű Középiskolából. A tíz meghirdetett alapprogramba mindössze 35 diák jelentkezett, míg tavaly például 79.

A beiratkozási adatok a következők: 4 gimnazista, 4 közgazdasági technikus, 5 gépésztechnikus, 7 vegyésztechnikus, 8 mechatronikai műszerész, 3 autószerelő, 3 bolti eladó és 1 villanyszerelő. A szakközépiskolai és szakiskolai programok kombinált tagozatok formájában indulnak, a gimnázium pedig – annak ellenére, hogy normatíván aluli tagozatról van szó – külön tagozat lesz. A szakiskolai programot kiegészítő programokba eddig 14 diák iratkozott be, 6 közgazdasági technikus, 6 gépésztechnikus és 2 mechatronikai technikus.

kki20202Hajdinjak Prendl Silvija iskolaigazgató a többszintű, sok összetevőből álló, csalódást kiváltó probléma első számú okaként a végzős osztályok alacsony számát jelöli meg, másodikként pedig a kétnyelvű általános iskolákból évről évre csökkenő beiratkozásokat említi. – Nagyon csalódottak vagyunk, főleg azért, mert több gyerek olyan programokba iratkozott be más iskolákban, amilyeneket mi is indítunk. A mi intézményünk mindkét nyelven biztosítja a minőségi képzést. A diákjaink kiváló eredményeket érnek el mind az érettségi, mind a záróvizsgán, a versenyeken és egyéb megmérettetéseken. Számos helyen ott találjuk egykori diákjainkat, akik sikeresek saját a területükön – sorolja az igazgató. Szerinte annak ellenére, hogy az iskola aktívan együttműködik a kétnyelvű általános iskolákkal és a régió egynyelvű általános iskoláival is, valamint nagy hangsúlyt fektet a promócióra, azt állapíthatják meg, hogy a tanulóknak a pályaválasztási tanácsadás során nem hangsúlyozzák kellőképpen a Lendvai KKI fontosságát a helyi környezetben, főképp pedig a kellő mértékű lokálpatriotizmus hiányzik. A tanulókat más muravidéki iskolákba és nagyobb városokba irányítják azzal a magyarázattal, hogy ezek az iskolák jobbak, az önállósodást is jobban segítik stb.

Korábban a beiratkozott diákok 80 százaléka az 1. Sz. Lendvai KÁI-ból érkezett, ez a szám viszont most 45 százalék alá csökkent, ami különösen aggasztó, hiszen korábban az iskola csak 3–4 programot kínált, most pedig 12 különböző programot.

– Az elmúlt években jelentősen megnövekedett a beiratkozás a régió egynyelvű, szlovén iskoláiból. A folyó tanévben a Lendvai KKI diákjainak 40 százaléka egynyelvű általános iskolából érkezik. Ezek a gyerekek nagyon jól érzik magukat nálunk, gond nélkül felzárkóznak a kétnyelvű oktatási folyamatban. Úgy vélem, hogy a Lendván töltött középiskolai évek pozitív hatással vannak rájuk a két kultúra együttélése, valamint a multikulturális környezetben folytatott élet terén is – nyilatkozta Hajdinjak Prendl Silvija.

– Mindannyiunk feladata, hogy a középiskola megmaradjon. A kérdés csak az, hogy milyen lenne a helyzet középiskola nélkül Lendván. Merem állítani, hogy Lendva diákváros helyett szellemvárossá válna. Úgy vélem, hogy ezen a helyi önkormányzatnak is el kellene gondolkodnia – mondta az igazgató.

 

 

MCSi Design