kele
perec1
garas1
64. évfolyam
26. szám
Megjelenés:
2020. 07. 02.
kiscim2620
 

Vissza az iskolába, óvodába

iskola1920Előreláthatólag május 18-án az általános iskolák 1–3. osztályos tanulói és az érettségiző középiskolások visszaülnek az iskolapadokba. Megnyitnak az óvodák és a zeneiskolák is. A szülőknek a gyerekek visszatérése előtt nyilatkozatot kellett aláírniuk gyerekük egészségi állapotáról. A legnagyobb kétnyelvű általános iskolába Lendván például a gyerekek 95 százaléka jön vissza.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (NIJZ) és az Oktatási Minisztérium számos eligazító utasítással látta el az iskolákat a járványüggyel kapcsolatosan a gyermek és a szülő, valamint az iskola közötti kapcsolattartást és a gyermek biztonságát illetően. A hangsúly az újrakezdésnél a szükséges védekezési, szabályozási hatékonyságon van.

iskola19203– A szülőknek három pontban kellett nyilatkozniuk a gyermek pillanatnyi, a tünetmentességet bizonyító egészségi állapotáról, s arról, hogy az elmúlt 14 napban érintkezett-e fertőzött személlyel, illetve az otthonmaradás mellett szóló indokról. Megesik, hogy egyik-másik gyermek már korábbról az egészségügyileg korlátozott csoportba tartozott. Erről a szülők egy az Közegészségügyi Intézet által elkészített lista alapján tájékozódhattak, illetve az osztályfőnökök által elkészített kérdőív során is kiderült, ha esetleg nem javasolnák a visszatérést az iskolába – tudtuk meg Sabo Tatjanától, az 1. Számú Lendvai KÁI igazgatójától.

Az iskolába és hazajutással kapcsolatosan az Országos Közegészségügyi Intézet ajánlja az iskola gyalogos, illetve a szülők részéről egyéni szállítással való megközelítését, hogy elkerüljék a tanulók csoportosulásának lehetőségét. – Tudatában vagyunk annak, hogy ezeket a lehetőségeket minden szülő nem tudja biztosítani, ezért az iskolai kisbusz is rendelkezésre áll. Természetesen itt is be kell tartani az egészségügyi intézkedéseket, így fontos előre tudni, hány tanuló veszi igénybe az iskola kisbuszát – folytatja az igazgató.

iskola19202A tanulókat kisebb csoportokba osztják, a NIJZ maximum 10 fős tanulólétszámot javasol egy tanteremben. Arról, hogy melyik tanteremben leszek a tanórák és a napközi, hogyan fog kinézni a reggeli felügyelet és az étkezés, valamint a többi gyakorlati kérdésről az iskolák a hét második felében – amikor véglegesen eldől, lesz-e iskolanyitás – hivatalosan is értesítik a szülőket.

– A gyerekek vissza akarnak térni az iskolába, s az ő igényük és biztonságuk is parancs a számunkra. Mi mindent meg fogunk tenni azért, hogy a visszatérés sikerüljön. Tanteremből nem lesz hiány – mondta még Sabo Tatjana igazgató.

-ce, kmj

 

 

MCSi Design