kele
perec1
garas1
64. évfolyam
37. szám
Megjelenés:
2020. 09. 17.
kiscim3720
 

Emlékezés és felelősség

cim0420Lendván a 2. világháború előtt jelentős számú zsidó élt, de a holokausztot csak néhányan élték túl. A Fő utcán három család, Blauék, Balkányiék és Schwarzék egykori otthona előtt tavaly szeptembertől botlatókövek őrzik az emléküket. A város és a szélesebb közösség a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján, január 27-én külön kegyelettel emlékezik rájuk. Idén az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartandó központi megemlékezést január 30-án a Lendvai Zsinagógában magasrangú állami vezetők jelenlétében tartják meg. Az Emlékezünk címmel a holokauszt-évforduló jegyében tartott országos programsorozat pedig a folyamatos emlékezés fontosságára és a felelősségre hívja fel a figyelmet.

 

 

Történelmi emlékóra

 

– hangzott Bohnec Magda, az 1. Számú Lendvai KÁI történelemtanárának intelme a Lendvai Zsinagógában a holokauszt áldozatainak nemzetközi napján, január 27-én megtartott történelemórán, ahol méltóképpen emlékeztek a 75 évvel ezelőtti auschwitzi felszabadulásra.

Az 1. Számú Lendvai KÁI kilencedik osztályos tanulóinak és a meghívott vendégeknek a jelenlétében zajló történelmi emlékórán a másság elfogadására, a ma is jelen lévő xenofób megnyilatkozásokra, a borzalmakról való megemlékezésre hívták fel a figyelmet. Lendva Község ma is nagy hangsúlyt fektet az egykori lendvai polgárság élenjáró harcosainak számító, a fejlődést nagyban meghatározó Eppinger, Balkányi, Blau, Schwarz családok emlékének megőrzésére, ennek a nyomait ma a Lendva utcáin elhelyezett botlatókövek, a házaik előtt elhelyezett emlékkövek is őrzik.

A vetített képek a diákok felkészültségéről tanúskodtak, és ezekkel is a lendvai zsidó családok eltűnésének a tényére figyelmeztettek. A zsinagóga ezért a néhány éve összeállt gyűjteménnyel a lendvai zsidóság „élő” emlékévé lett, múzeumjellegével pedig a hétfőihez hasonló eseményeknek meghitt hangulatot kölcsönöz.

 

 

A vetítések után Lázár Beáta – aki a lendvai zsidóság múltját kutatja évtizedek óta – szólt az fiatalokhoz, dicsérve beszámolóikat. Lázár Beáta elmondta, őrá különösképpen az Izraelbe költözött és 2018-ban elhunyt Schwarz Tamásnak a néhány éve megjelent, Tibi című regényes önéletrajza tett nagy benyomást. Különösképpen édesanyjának az önfeláldozó cselekedete, mellyel fiát és kislányát igyekezett segíteni a végzetes helyzetben. Néhány évtizeddel később Schwarz Tamás így gondolkodott a történtekről: – Valószínűleg anyja is átvészelhette volna Auschwitzot mint sok más munkára alkalmas nő, csak oda kellett volna adni Verica lányát a nagymamának. De nem így tette: ő tudatosan döntött úgy, hogy a jobbra menőkkel tart, hiszen nem akarta, hogy a kislánya egyedül fulladjon meg a gázkamrában. Felelőtlenség volt így döntenie vagy emberfeletti hősiesség? – a kérdés ma sem hagyja békén az írót. Ki-ki döntse el magában – mondta Lázár Bea beszámolója végén.   

A történelmi óra után Lendva Község és a Lendvai Magyar Főkonzulátus képviselete koszorút helyezett el az izraelita temetőben Hosszúfaluban.

 

 

 

MCSi Design