kele
perec1
garas1
64. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2020. 10. 15.
kiscim4120
 

A muravidéki menedékházakban már nincs hely

csaladero4819November 25-én, a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napján a családon belüli erőszak megelőzésével foglalkozó muravidéki munkacsoport szakmai tanácskozást szervezett Muraszombatban, amelyet nagy érdeklődés övezett.

A szakmai interdiszciplináris munkacsoportot a Muravidéki Szociális Központ a Muraszombati Rendőrigazgatósággal közösen 2013-ban hozta létre, a csoport koordinátora Car Saša. A csoport a családon belüli erőszak megelőzésével foglalkozik, és feladata, hogy elsősorban az egészségügyi intézményekkel – az egészségházakkal, kórházzal –, az oktatási intézményekkel és más érintett szervezetekkel és intézetekkel egységesen és szorosan együttműködjön. A muravidéki csoport eredményes működését már országos szinten is jó példának tartják. 

Rakuš Boris rendőrfelügyelő, aki állandó tagja a munkacsoportnak, elmondta, hogy a Muravidéken tavaly a rendőrök 60 esetben hoztak távoltartási intézkedést, ami a tíz évvel ezelőtti kettőhöz viszonyítva igen sok. De hogy ez a szám a nagyobb tudatosításnak vagy az erőszak tényleges növekedésének eredménye-e, azt biztosan nem lehet tudni. A statisztika viszont azt mutatja, hogy a muravidéki régió százezer lakosra bontva az erőszak miatti szabálysértések tekintetében az élen áll Szlovéniában. A helyzet súlyát az is mutatja, hogy a muravidéki anyaotthonokban és a menedékházakban jelenleg nincs üres hely újabb bántalmazott nők és gyermekük befogadására.

 

 

A tanácskozáson dr. Nena Kopčavar Guček – a Ljubljanai Egészségház családorvosa, aki szakmailag is foglalkozik a családon belüli erőszakkal –  előadásában hétköznapi példákon mutatta be a probléma széles hatáskörét és tényezőit. Elemezte a hosszas folyamatot, amely az áldozatok beismeréséhez vezet, majd ezek után a bizalom kialakításához, a bátorításhoz szükséges időt, ami a végső lépést jelenti, hogy az áldozat elhagyja bántalmazóját. A probléma megfelelő megoldásához az előadó szerint is egy összetett rendszer, az érintett szervek, szakemberek szoros együttműködése szükséges.  

Korva Kuzmanič Darja, a szociális ügyintéző központok közösségének elnöke felszólalásában viszont a nők elleni erőszak mellett felhívta a figyelmet a társadalmunkban növekedőben lévő más erőszakformákra is, ilyen a gyerekek és fiatalok közötti egyre gyakoribb erőszak, az idősek elleni, az internetes és nem utolsó sorban a munkahelyen történő erőszak is.

 

 

MCSi Design