kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

Felújítások a lendvai tömbházakban

lakas3719A Tomšič utca 2. számú tömbháznál élénk munkálatok folynak, hiszen befejezés előtt áll az épület energetikai szanálása. A beruházást a Szlovén Öko-Alap vissza nem térítendő támogatással segíti. Beltéri felújítási munkálatok folynak továbbá a Lendva Község tulajdonában lévő lakásokban is, melyre a községi költségvetés biztosít keretet.

Lendva Község mint tulajdonos százkettő nonprofit bérlakással rendelkezik, s azon községek közé tartozik, amely gondját viseli a lakások állapotának, a karbantartásukra és a felújításukra rendszeresen különít el tételeket a községi költségvetésben, idén 120 ezer eurót.

A tavasszal elindított munkálatok során Lendván 13 lakásban végeznek felújításokat: ablak- és ajtócsere, új mosdótartozékok és csempeburkolat, laminált és műanyagpadlók lerakása, víz-, csatorna-, szellőző- és fűtésvezetékek cseréje, valamint új villanyvezetékek, lámpák és egyéb felszerelések elhelyezése. A projekt kivitelezését közbeszerzés alapján a BSB Inženiring Kft. nyerte el a Drava melletti Selnicából.

– A lakásbérleti szerződés meghatározza, hogy a lakó köteles engedélyezni a belépést a munkálatok kivitelezőjének. Felújítás öt lakott és nyolc üresen álló lakásban folyik: a Kranjec utca 2., 4., 8., 8/II-1., Tomšič utca 1., 6., Kidrič utca 3., 5., Ljudska pravica tér 11/14. és 18., Župančič utca 6b. és két lakás a Benica 1a. házszám alatt. Benicán az épületet a csatornarendszerre is rákapcsolják. Az építési-felújítási munkálatoknál a beruházó Lendva Község a nonprofit lakásokra vonatkozó normatívákat követi. A munkálatok befejezési határideje október 31-e – tájékoztatták a témakörben lapunkat a községi hivatalnál.

 

 

A község a jövőben így felújított lakásokat tud felkínálni az érdeklődőknek. A lakások iránti igény viszonylag nagy, a tavaly közzétett kiírásra 23-an jelentkeztek, akik főleg a nonprofit és a kisebb lakások, illetve a saját fűtéssel bíró lakások iránt érdeklődtek.

Lendván folytatódik a lakótömbök energetikai szanálása is, amelyre vissza nem térítendő támogatást is nyújt a Szlovén Öko-Alap. Kolenko Igortól, a Lendvai Lakásgazdálkodási Vállalat igazgatójától megtudtuk, hogy a Tomšič utca 2. házszám alatti lakótömb felújítása során az épületre teljesen új tetőburkolat és energiatakarékos, hőszigetelt vakolat került. A tetőszerkezeten kicserélték a rossz farészeket is, valamint új villámhárítót és bádogos elemeket szereltek fel. A márciusban kezdődött munkálatok értéke 240 ezer euró, ebből 200 ezer a vakolat. A beruházást 23.300 euróval támogatja az Öko-Alap is. A különbözetet a lakástulajdonosoknak a tartalékalapban összegyűlt mintegy 70 ezer eurójából, valamint a Lakásgazdálkodási Vállalat invesztícióra felvett 170 ezer eurós hiteléből fedezik. „A munkálatokat tulajdonképpen hároméves előkészület előzte meg, hiszen a felújításhoz a tulajdonosok 75 százalékos egyetértése szükséges, a hitelfelvételhez pedig 2015-től 100 százalékos, amit a 37 lakásos lakótömbben, megannyi érdek mellett, nem egyszerű biztosítani, és egyre nehezebb – mondta Kolenko. Az energiatakarékossági felújítás mellett az említett épületen korszerűsítették az összes erkélyt a vasszerkezettel és a burkolattal együtt. Összességében nagy beavatkozásról van szó, de az energiamegtakarítás jelentősen javul (főleg a jól záró ablakok és ajtók beszerelésével). A becslés szerint a felújítás 25–30 évre szól. A lakástulajdonosok a hitel törlesztését a tartalékalap hozzájárulási összegének emelésével (0,5 euróról 0,73 euróra négyzetméterenként) biztosítják 10 éven keresztül. A tartalékalapba a havi befizetés egy lakás esetében sem haladja meg a 60 eurót. A munkálatokat a Dogša Kft. (vakolat, energetikai szanálás) és a Klima storitve Kft. (tető) végzi. A lakástulajdonosok a Lakáskezelési Vállalattal a munkálatok előszámlái és a kimutatott, várható költségterhelés ismertetése alapján kötöttek szerződést a beruházásról. Legközelebb a Župančič utca 6., a Tomšič utca 1. és 4. házszám alatti épület energetikai szanálása várható.

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben