kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

Elutazik a lelkészcsalád

bodis3719A szentlászlói református egyház lelkésze, Bódis Tamás és felesége, Rozgonyi Emőke három gyermekükkel egy teljes évre a Skóciához tartozó Shetland-szigetekre költöznek. Bizonyára sokakat meglepett a bejelentésük, hiszen éppen lezárult egy sikeres korszak Szentlászlón, mondhatni felvirágzott az egyház és a hitközösség is.

A család az utazás előtti hétvégén, szombaton egy búcsútalálkát – így nevezték el az eseményt – szervezett a parókia udvarán Szentlászlón. A legközelebbi hozzátartozóktól, a barátoktól és a helyiektől méltóképpen köszöntek el. Meg is telt az udvar sok-sok szeretettel és legalább annyi kérdéssel. Mi is kíváncsiak voltunk a miértre, Bódis Tamás pedig készséggel mesélt arról, hogy miért is született meg a döntés. – Tizenegy éve vagyunk itt, az eredeti célokat, amiket kitűztünk, gyakorlatilag megvalósítottuk. Fel tudtuk újítani a szentlászlói templomot, a parókiát is meg tudtuk venni és van helyben lakó lelkész. Most kellene egy új koncepció, hogy merre menjünk tovább. Látjuk ugyan a nehézségeket, a problémákat, az örömöket, az áldásokat, de az emberekkel való munka nem olyan, mint a többi. Hosszú távra szól, és állandó a küzdelmekben, feladatokban. Az ember egy idő után elveszíti a valódi célt a szeme elől, és ez óhatatlanul okozhatja azt, hogy megfáradtnak, sikertelennek érzi magát és a munkáját. Éreztük már mi is ennek az elejét, és nem szerettünk volna kiégni. Rájöttünk, hogy túl közel vagyunk, vagy ahogy az egyszeri ember mondja, nem látjuk a fától az erdőt. Ilyenkor szükséges egy kicsit hátrébb lépni, hogy az ember jobb rálátást kapjon a megoldandó feladatra. Ezt a hátralépést kerestük – magyarázta a lelkész. – Eredetileg az volt az elképzelésünk, hogy elmegyünk egy évre tanulni, de mindenképpen a családdal. Azonban nem találtunk ösztöndíj-lehetőségeket. Miközben keresgéltünk, a skót egyház ránk talált és felajánlották, hogy vegyünk részt egy kísérleti projektben a Shetland-szigeteken. Ott a közelmúltban harminc templomból húszat be kellett zárni, mert nem tudták fenntartani őket. A hét lelkészből pedig csupán három maradt, így az egész ottani rendszert újra kell szervezni, hogy ismét működőképes legyen. Mi is egy kis faluból, kis gyülekezetből megyünk oda. Ugyanazokra a kérdésekre keresünk itt választ, mint ők ott, de akkor is nagy kihívás előtt állunk. Elfogadtuk az ajánlatot, mert éreztük, hogy ezt a lehetőséget az Úristentől kaptuk, ez az ő útmutatása – mondta Tamás.

A házaspár úgy látja, hogy a gyermekeiknek is remek lehetőség lesz az egy év, hiszen a sok új tapasztalás mellett angolul is tanulhatnak. Be is íratták gyermekeiket az ottani iskolába. A pártosfalvi iskolával pedig megegyeztek abban, hogy a gyerekek egyedi tanrendben folytathassák a tanulást, és majd a saját osztályaikba térhessenek vissza a következő tanévben. A lelkészcsaládnak alig maradt egy rövidke ideje a kiköltözésig, hiszen szerdán indult a gépük, vagyis mire a cikk a Népújságban megjelenik, ők már el is utaztak. Azelőtt még persze a hátrahagyott gyülekezetről is gondoskodtak. Mikolai Ágnes esperes fogja helyettesíteni őket Szentlászlón, és ő fogja vállalni a szentgyörgyvölgyi gyülekezetet is, ahol Emőke a lelkész.

„Az Úristen kezébe tettük ezt az utazást, tőle kaptuk, és ő elrendezett mindent körülötte. Az is ki fog majd derülni, hogy mit fogunk ebből hazahozni. Eljutottunk egy stabil pontra itt a Muravidéken, de lehet, hogy most más képességeket kell erősítenünk. Reméljük, hogy amikor visszajövünk, akkor az egy új kezdet lesz” – zárta gondolatait a lelkész.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben