kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

A sokrétű fejlődésről: Fórum Lendva – Europa Futura

forum3619A Vinarium Fesztivál keretében Lendva Község idén tanácskozást szervezett Fórum Lendva – Europa Futura címmel. A középpontban az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2025 cím elnyerésére irányuló törekvések álltak.

Tekintettel rendkívüli történelmére, nyelvi és kulturális sokszínűségére, gazdasági, művészeti, sport, turisztikai, kulináris sokféleségére és újító szellemére, ambiciózusabb és szervezettebb megközelítéssel Lendva a jövő Európájában az ötletek inkubátorává, európai térré válhat – indította a Fórum Lendva – Europa Futura tanácskozást Ošlaj Borut egyetemi tanár. Walter Pluger a város szerves építészetében látja azt a lehetőséget, hogy az egyediséget nemzetközivé emelje akár a Szerves Építészeti Szimpózium 2020 megszervezésével a szélesebb régió számára. Pluger egy népművészeti múzeum létrehozására is javaslatot tett. Škrilec Ksenija, Szlovénia bécsi nagykövete a kétnyelvűségről, a természetösszhangú fejlődésről, a hagyományról szólt mint Lendva esélyeiről. A folytatásban Balažic Janez a középkor és a jelen között a szellemi és művészeti arculat meghatározóiról szólt, Györkös József pedig előadásában a tudomány fontosságát hangsúlyozta a tényekhez való laza viszonyulás korában. Lobnikar Branko az együttélés és konfliktus kérdéskörben a multikulturális közösségben a biztonságos működés alapjaira mutatott rá, Peter Tomaž Dobrila pedig az EKF előnyeire és csapdáira. Kovács Attila az etnikai sokszínűség kapcsán a Lendva-vidéken folytatott tudományos kutatásokat ismertette, Köles Kiss Erika pedig a rábavidéki szlovénok helyzetéről egykor, ma és a jövőben szólt, míg Fišer Matej a peremvidék gasztronómiájáról és borairól „Vannak-e ízléshatárok?” cím alatt. Kranjc Katjusa építész az városi építészet eddigi hibáira, ezek orvosolási módjaira mutatott rá.

– A fórum előadói helybéli származású, de másutt tevékenykedő szakemberek voltak, akik kívülről jobban látják, hol tart Lendva és milyen irányban kell haladnia, hogy a lehetőségeket minél jobban ki tudjuk aknázni az EKF 2025 vetületében is – mondta Magyar Janez polgármester. A tanácskozás előadásairól háromnyelvű kiadvány készült.  

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben