kele
perec1
garas1
64. évfolyam
7. szám
Megjelenés:
2020. 02. 20.
kiscim0720
 

Az első iskolai nap

cim tanev3619A hétfőn induló tanévben a muravidéki kétnyelvű általános iskolákban összesen 95 kisdiák lépte át először az iskola küszöbét, a Lendvai Kétnyelvű Középiskolában 80 első évfolyamos diákot köszöntöttek. Mindkét „elsős-szám” a legmagasabb az utóbbi néhány évben, ami a diáklétszám folyamatos csökkenését hozó évek után némi optimizmusra ad okot. Másrészt folytatódik a magyarországi tanulók beiratkozásának trendje a kétnyelvű általános iskolákba, az anyaországból idén már közel ötven gyerek látogatja a muravidéki iskolákat. A gyerekeket idén is vidám programmal várták, izgalom és öröm jellemezte a napot, az iskolakezdő csomaggal, a láthatósági kendővel, ceruzával, órarenddel… Képünkön a Göntérházi KÁI elsős tanulói az első iskolai napon.

 

Tovább nő a tanulók száma, egyre több a kisdiák Magyarországról

 

Hétfőn, szeptember 2-án elkezdődött a 2019/2020-as tanév. A muravidéki kétnyelvű általános iskolákban összesen 803 tanuló, a kétnyelvű középiskolában Lendván 284 diák ült az iskolapadba. A kétnyelvű területen 95 kisdiák lépte át először az iskola küszöbét, ami – követve a tavalyi trendet – növekedést jelent. Idén a beiratkozott generáció 37 százaléka kezdi a párhuzamos szlovén–magyar, illetve a magyar nyelvi csoportban a betűvetést. 

Az 1. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskolában idén összesen 536 tanuló kezdte meg a tanévet, közülük 69 elsős, ami a legutóbbi évek legmagasabb száma. A központi iskolába Lendvára 59 elsőst írattak be, így három tagozatot alakítottak, a gyertyánosi tagiskolában pedig 10 tanulóval indult az első osztály. A 69 elsős közül 16 tanulót írattak a szülők a párhuzamos szlovén–magyar nyelvoktatási programba, három tanuló a magyar nyelvi programban, míg 50 tanuló szlovén nyelven ismerkedik a betűkkel. A gyertyánosi első osztályban egy tanuló a párhuzamos szlovén–magyar nyelvoktatási programban, három a magyar és hat a szlovén anyanyelvi programban kezdett tanulni. 

 

 

Az elsősöket és a szüleiket hagyományosan az iskola tornatermében fogadták, ahol az ünnepélyes műsorban a Miškino Gledališče előadásában a Balatonči és Murka című kétnyelvű gyermekjátékkal kedveskedtek az egybegyűlteknek. Sabo Tatjana igazgató örömteli, eredményes és élményekben gazdag tanévet kívánt nekik, majd a tudás útja előtt álló gyerekeket köszöntötte Magyar Janez polgármester is. Az iskolai közösségbe történő felvétel után a kisiskolások a tanárnőkkel büszkén vonultak el az osztályba, ahol az első iskolanapot tortaszelettel ünnepelték meg.

A 2. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskolának a 2019/2020-es tanévben 24 tanulója lesz, első osztály nem indul. Az iskolát szeptember 1-től Turk Roberta megbízott igazgatónő vezeti. Horvath Livia eddigi vezető ugyanis személyes döntése alapján a szakmai munkásságát teljes munkakörben az egészségügyben folytatja: logopédusként a Muraszombati Egészségházban, valamint más egészségügyi intézményekben Muravidék-szerte. „Meg szeretném nyilvánosan is köszönni, hogy igazgató lehettem a 2. Sz. Lendvai KÁI-ban; mindenkinek, akikkel együttműködtem, a támaszt, valamint azt a segítségnyújtást, amit az elmúlt évek szakmai munkája és igazgatóságom alatt nyújtottak. Továbbra is a szívügyem lesz a sajátos nevelési igényű gyermekek nevelése, hiszen a tanulóimtól nagyon sok szép élményt és feltöltődést kaptam az évek alatt” – nyilatkozta.

A Göntérházi Kétnyelvű Általános Iskolát az idei tanévben 80 tanuló látogatja. Összesen kilenc elsős ült az iskolapadba, közülük öt kisdiák Magyarországról látogatja az intézményt. Hat kisdiák a magyar anyanyelvi csoportban, három tanuló pedig szlovén nyelvi csoportban kezdte meg a betűvetés és a számolás elsajátítását. A párhuzamos szlovén–magyar nyelvoktatási program lehetőségével idén az elsősök szülei nem éltek. A hétfő délelőtti tanévnyitón az iskola tornatermében Šebjanič Valéria igazgató köszöntötte a kisdiákokat és szüleiket, a rendezvényt jelenlétével megtisztelte Magyar Janez polgármester is.   

 

 

A Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskolában 81 tanulóval indul az új tanév, ami viszont – eltérően a többi kétnyelvű iskolától – létszámcsökkenést jelent. Az iskolában a hét elsősből három gyermeket írattak a szülők magyar anyanyelvi csoportba és négyet a szlovén nyelvi programba, míg

a párhuzamos szlovén–magyar nyelvoktatás lehetőségével, hasonlóan, mint Göntérházán, nem éltek. Az első napon az iskola udvarán kedves fogadtatásban részesítette a tanulókat az iskola közössége Ivanuša Milena igazgatóval az élen, majd Varga Edit, a községi magyar közösség elnöke és Dobronak Község képviselője üdvözölte őket.

 

 

A Pártosfalvi Kétnyelvű Általános Iskolát összesen 82 tanuló látogatja az új tanévben. A tíz elsősből hét tanuló érkezik a határ túloldaláról, akik mind a magyar anyanyelvi oktatási programba iratkoztak. A további három gyermek közül egyet a párhuzamosan két nyelven folyó oktatási programba és kettőt a szlovén nyelvi programba írattak a szülők. Nyolc elsős a pártosfalvi iskolába jár, kettő pedig a hodosi tagiskolát látogatja. Az adatok azt mutatják, hogy folytatódik a magyarországi diákok számának emelkedése, az új tanévben a 82 tanulóból már 35 Magyarországról látogatja az intézményt. A tanévnyitón a gyerekeket idén is vidám program várta: először az udvaron egy kis ismerkedés, játék, aztán a nagyobb gyerekek bemutatták az iskolát, majd az elsős tanterembe vezették őket. Az osztályban az igazgató, Herman Jožefa, illetve a leendő tanítónők köszöntötték a kicsiket.

 

 

A Lendvai Kétnyelvű Középiskolában 284 diákkal indul az új tanév, ami növekedést jelent az előző tanévhez képest. Az első évfolyamba összesen 80 diák iratkozott be. A legnépesebb beiratkozás idén is a gépészeti technikumban történt 23 diákkal, így egy önálló gépésztechnikumi osztályt (13 diák) és

egy kombinált osztályt alakítottak ki (5 közgazdász + 10 gépésztechnikus). A gimnáziumi programba nyolc diák, a vegyészeti technikumba 17 és a közgazdasági technikumi programba öt diák jelentkezett. A szakiskolai programokba összesen 27 diák iratkozott be, ezek közül a legnépszerűbbek továbbra is a mechatronikai műszerészi és a bolti eladói program kilenc, illetve hat jelentkezővel. A villanyszerelői programban öt, az autószerelőiben négy és a gasztronómiaiban három diák kezdi meg tanulmányait.

Mivel a hároméves szakiskolai programok teljesen megújultak, az elsősök a felújított programok szerint indultak, az interdiszciplináris témakörök bevezetésével korszerűsítik a gimnáziumi programot is – tájékoztatott Hajdinjak Prendl Silvija igazgató, illetve Lovrenčec Alenka pedagógus.

 

Kmj, Ak, snk, hs

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben