kele
perec1
garas1
63. évfolyam
50. szám
Megjelenés:
2019. 12. 12.
kiscim5019
 

Nincs döntés sem az elnök, sem az alelnök esetében

gml33191Soron következő ülését tartotta meg a Lendvai Galéria-Múzeum Tanácsa múlt csütörtökön. A napirenden a féléves munka- és pénzügyi terv megvalósításának ismertetése és – újból – a tanácselnök és az alelnök megválasztása szerepelt. Döntés azonban nem szerepelt az utóbbi kérdésekben, hiszen Lendvai Kepe Zoltán elnökjelölt és Kelenc Boštjan alelnökjelölt is csak 3–3 támogatói szavazatot kapott.

A nyári szabadságok közepette a Lendvai Galéria-Múzeum (GML) tanácsának 2. ülésén a kilenc tanácstag közül hat jelent meg. Az ülést – mivel a közintézet legfelsőbb tanácsának élére még nem sikerült elnököt választani – Baumgartneter Dubravko, a GML igazgatója vezette. A tanács ugyanis a júniusi alakuló ülésen a két tisztségviselő megválaszolását elnapolta, mivel el kívánta kerülni az érvényes alapító okirat és ügyrend rendelkezéseinek megszegését, melyek kimondják, hogy az intézet tanácsának elnökét és alelnökét Lendva Község polgármestere javasolja, nem pedig a tanács tagjai. Magyar Janez polgármester az alakuló ülésre jelezte, nem kíván élni jogával és átadta azt a tanácsnak, amit a GML testülete a június 26-ai ülésén hosszú tanácskozás után nem fogadott el. Határozatuk értelmében felkérték a polgármestert, tegye meg írásos javaslatát.

gml33192Az ülést levezető Baumgartner Dubravko a múlt csütörtöki ülésen elmondta, Magyar Janez polgármester eleget tett a kérésnek, s továbbította írásos javaslatát: a tanács elnökének Lendvai Kepe Zoltánt, helyettesének pedig Kelenc Boštjant ajánlotta, s a felkérést mindketten elfogadták. Mielőtt a tanácstagok a titkos szavazás során leadták volna a voksukat, a vitában ismét felvetődött az alapító okiratban az elnök és helyettesének megválasztására vonatkozó rendelkezés ésszerűsége. A jelenlegi szabályt a tanács kifogásolja és módosításra szólítja fel az alapító Lendva Községet.

A választás kimenetele azonban most sem hozott előrelépést, hiszen sem Lendvai Kepe Zoltán elnökjelölt, sem Kelenc Boštjan alelnökjelölt nem kapta meg a tanácstagok szavazatának többségét. A hat érvényes szavazólap alapján mindketten három-három támogató, illetve három-három ellenszavazatot kaptak. Mint elhangzott, a tanács előtt felelős feladatok állnak, melyek miatt nem a legszerencsésebb, ha az igazgató vezeti a tanácsot (a felhatalmazások szempontjából). A testület azonban így ismét arra kényszerült, hogy újból felkérje a polgármestert, járjon el az érvényben lévő alapító okirat határozatainak értelmében. Egyben a GML Tanácsa felkéri az alapítót, fontolja meg a témakörben rendelkező cikkelyre tett módosító javaslatot, többek közt a tanács taglétszámának növelésére vonatkozót is.

A továbbiakban a GML féléves beszámolóból kiderült, hogy az intézet költségvetése a tervek szerint alakul.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben