kele
perec1
garas1
63. évfolyam
50. szám
Megjelenés:
2019. 12. 12.
kiscim5019
 

Elektromosautó-gyártás Tornisán?

tornisa32191Az ígéretes, 14 millió eurós befektetéssel – amely mögött egyiptomi tőke áll – kapcsolatban Tornisa Község egyelőre elővigyázatos: a kamniki Terramar céggel kötött szándéknyilatkozatot követően írt szerződésbe több biztosítékot is beiktattak. Az üzemben a tervek szerint 2023-tól elektromos autókat gyártanak 400 foglalkoztatottal.

A tornisai ipari övezetben (Nedelicától jobbra Tornisa irányába haladva) 34 ezer négyzetméter beépíthető telket kínáltak megvásárlásra a július 26-án lezárult községi közzététellel. A határidőben egy cég jelentkezett, mégpedig a kamniki Terramar, amely hajlandó megvásárolni a teljes felkínált területet mintegy 169 ezer euró értékben, amelyre már be is fizette az előleget a vételár 10 százalékában. A meg nem erősített információk szerint egyiptomi tőke segítségével a cég 14 millió eurós beruházást kíván megvalósítani Tornisán.

– A geostratégialiag kitűnő fekvésű Tornisán elektromos autók gyártását tervezzük. Saját projektünkről van szó, amit egy nemzetközi cégcsoporttal fejlesztünk. Az első évben 70 dolgozó kapna munkát, öt éven belül négyszáz – mondta a tervekről Bahet Kourjaši, a Terramar prokuristája. Hogy melyik cégcsoportról van szó, nem árulta el, csupán annyit, hogy a befektetés pénzkeretének az egyharmada biztosított. A fennmaradt rész egyharmadát külföldi tőke, egyharmadát pedig hitel képezi. Kourjaši még kifejtette, hogy a termelés – ha minden a tervezett ütemben valósul meg – 2023-ban indulhat.

tornisa32192Az ígéretes befektetés ellenére – szem előtt tartva a múltbéli rossz tapasztalatokat is – Horvat Borut, Tornisa Község polgármestere elővigyázatos. A Terramarral kötött szerződésbe több biztosítékot is beiktattak.

– A befektetőnek a községi területrendezési terv módosítását követően egy éven belül be kell nyújtania az építési engedélyre a kérelmet. Ennek jogerőssé válása után szintén egy éven belül el kell kezdeni az építkezést. Ellenkező esetben a telkek tulajdonjoga visszakerül a községhez, amely visszatartja a vételár 20 százalékát is – tette hozzá Horvat Borut polgármester.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben