kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

Lendvai Terme: át kell vinni a koncessziós jogot

terme1619Az üzletkötés a Lendvai Terme főtulajdonosa, a Sava Turizem Rt. és a magyarországi Comitatus Energia Zrt. között tavaly júniusban történt meg. Aláírták a kilencmillió eurós adásvételi szerződést is, de a tényleges tranzakcióra, az üzlet lezárására még nem került sor. Ehhez a termálvíz-kitermelési koncessziós jog átvitele szükséges.

A Sava Turizem Rt. részvényesei jóváhagyták a Lendvai Terme kiválását a cégcsoportból, ami zöld utat jelent a fürdő eladásához. A kiválás határozata jogerős lett, az eladásra szánt vagyon a Terme Lendva Kft. leányvállalathoz került (az eladás nem vonatkozik a fürdő egészségügyi részlegére). A tavaly szeptemberben bejegyzett leányvállat alapító tőkéje hétmillió euró, s a cégért a magyar állami Comitatus Energia Zrt. 9 millió eurós vételárat kínált.  

A Sava Turizem közlése szerint az eladási folyamatok a tervezett ütemben történnek. A Lendvai Terme önálló jogi személyként működik a Sava Turizem Rt.-ből átvett 76 dolgozóval, önálló vezetéssel. Az eladás tárgya a fürdő vagyona: a Lipa szálloda, a Lipov gaj apartmanfalu, öt medence és az egyelőre üresen álló építési telek. A komplexum felfejlesztéséhez legalább 11 milliós befektetés kell, amit az anyavállalat nem tud biztosítani, ezért megfelelő vásárlót keresett. Konkrét érdeklődést ebben – egyes vélemények szerint a lendvai futballakadémiával összefüggésben – Magyarország, a Comitatus Energia Zrt. mutatott. Az energetikai ágazatból érkező cég (főtevékenysége a villamosenergia-termelés) a mintegy hétmillió euróra becsült lendvai fürdőért 9 millió eurót hajlandó fizetni.

Zdravko Počivalšek gazdasági miniszternek fenntartásai vannak a Lendvai Terme eladásával kapcsolatban, álláspontját a szlovén turizmus tartós fejlesztési stratégiájára alapozza, melynek része lenne a  lendvai létesítmény is. Počivalšek a szlovén tévének kijelentette: szkeptikus, mert a beruházó a villamosenergia-termelési ágazatból érkezik, és kész kétszeresen túlfizetni a turisztikai invesztíciót anélkül, hogy bemutatná a cégnek a fejlesztési tervét.

A Lendvai Terme Kft. eladásának következő – befejező – lépése a termálvíz-kitermelési koncesszió megszerzése. Az engedéllyel a Sava Turizem Rt. rendelkezik a szlovén kormány rendelete alapján, mely 30 évre, azaz 2046. január 28-ig ad jogot a termálvíz kitermelésére a fürdő fűtéséhez és medencéihez a Le-1g/97, a Pt-20/49 és a Pt-74/50 furatokból – tudtuk meg a környezetvédelmi minisztériumnál. Azt is közölték, hogy a Terme Kft. március 22-ével kérelmezte a koncesszió megszerzését. A koncesszió átviteléről a kormány dönt; a minisztérium a benyújtott kérelmet áttanulmányozza, majd határozati javaslatot terjeszt a kormány elé.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben