kele
perec1
garas1
65. évfolyam
41. szám
Megjelenés:
2021. 10. 14.
kiscim4121
 

Méhészeti kiegészítő képzés Pártosfalván

kocevljin1219Méhészeti kiegészítő képzést indított a pártosfalvi Kocljevina öko-szociális gazdaság. Az intézmény programja elsősorban a sérült, illetve megváltozott munkaképességű embereket kívánja megcélozni, de a műhelymunkákhoz bárki csatlakozhat. 

A Kocljevina öko-szociális gazdaság a szlovén Kulturális Minisztérium és az Európai Szociális Alap  támogatásával egy 94 ezer eurós összegű pályázatot nyert el az elmúlt év végén. A „Čebela”, vagyis „Méh” elnevezésű program 2018 novemberében indult és 2019 decemberével fog zárulni. Ez idő alatt öt műhelyt szerveznek meg, melyekben a résztvevők alapismereteket szereznek a méhészeti kiegészítő tevékenységekről, megismerkedhetnek a méhészeti termékekkel, a kultúrával és a hagyományokkal. 

A cél az, hogy a programban résztvevők bekapcsolódhassanak a méhészeti termékeket előállító, illetve kínáló területek munkájába, visszakerüljenek a foglalkoztatotti világba.

A foglalkozások öt különböző témában és ciklusban valósulnak meg. Eddig két műhelyt tartottak meg, az elsőben a kaptár és a méhes készítése volt a téma, a másodikban pedig – amely a múlt héten zajlott – a kaptárak díszítőfestését és a mézeskalácsforma készítését tanulták. A tanfolyam előadásain és a műhelymunkákban átlagosan tizenöten vettek részt. Két alkalommal a Kocljevinánál, három alkalommal pedig Muraszombatban, a Mozgássérültek Egyesülete (Društva Paraplegikov) helyiségeiben valósult meg.

A jövőben még három műhelyt szerveznek: méhészeti alapismeretek, mézeskalács-készítés és -díszítés, illetve a méz és a méhészeti melléktermékek felhasználása kozmetikai termékek és dísztárgyak készítésénél témákban.

MCSi Design