kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

Tollfosztás és tökmagköpesztés Szerdahelyen

tollfosztas0519Ha január hava a vége felé jár, akkor Goricskón már mindenki tudja, hogy hamarosan tollfosztóba „kell” menni. Persze nem mintha muszáj volna, de aki volt már, az ugyan miért hagyná ki bármikor is? A fogadtatás barátságos, a hangulat remek, a jókedv és a mulatozás pedig előre borítékolható.

Szombat este a 10. hagyományos tökmagköpesztést és tollfosztást szervezte meg a szerdahelyi Antal Ferenc Művelődési és Hagyományőrző Egyesület. A szervezők – az alig negyven fős falucska „kemény magja” – idén sem bíztak semmit a véletlenre. Számítva a nagy létszámra napokig készültek a vendégek fogadására.

A helyi tűzoltóotthon terme pedig ezúttal is csurig megtelt. A Muravidék minden csücskéből érkeztek látogatók és a magyarországi barátok is eljöttek. Miután a kultúregylet vezetője, Šanca Silvija megosztotta köszöntő gondolatait, tökmag és toll került az asztalokra. Szerencsére mindkettőből akad még a faluban. Megkezdődött a munka, a szorgalom mellé pedig nótaszó is társult. Paraszti ételekből, italokból sem volt hiány. A szerdahelyi asszonyok a legfinomabb házi süteményekről, kalácsokról, pogácsákról gondoskodtak, a férfiak pedig saját pálinkájukat és boraikat kínálták. A munka végeztével töpörtyűs-vágottzsíros kenyér és kocsonya járt mindenkinek. A muzsikáról és a talpalávalóról pedig idén Nemec Lajos gondoskodott.

Az asztalok közt járva rájövünk, hogy valójában itt már mindenki ismeri egymást. Ha névről nem is, de az ismerős arcok évről évre összetalálkoznak, így bárhol foglalunk is helyet, jó társaságba kerülünk. Hát mi is így tettünk, s hagytuk, hogy a legszebb nóták elrepítsenek minket egy elképzelt, régi, egyszerű vidéki élet romantikájába.

 

 

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben