kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

Megkapták az engedélyt a tagosításra, de…

dobr ules0519Dobronak Község Tanácsa múlt heti ülésén első olvasatban megtárgyalta a 2019-es költségvetés tervezetét: idén 2,1 millió euró bevételt és 2,5 millió euró kiadást terveznek, a beruházásokra egymillió eurót fordítanak. Megvitatták a kelengyetámogatásról szóló szabályzat módosításának javaslatát is.

Az első olvasatban tárgyalt költségvetés-tervezetet Tkalec Tanja, a hivatal munkatársa mutatta be. A beruházásokra tervezett egymillió eurós összegnél elsőbbséget élvez a katasztrófavédelmi központ befejezése, amelyre a költségvetésben közel 200.000 eurót különítettek el, emellett számítanak szponzori támogatásra és önkéntes adományokra is. Két kerékpárútvonal (Lendva–Dobronak–Kebele, Lendva–Dobronak–Tornisa) és az ipari övezetben épülő út projektdokumentációjának elkészítését idén bonyolítják le, mint ahogy Dobronak és Strelec sportinfrastruktúrája első fázisának befejezését is. A közúti forgalom szabályozására és a világításra 80.000 eurót terveztek, a területrendezési terv kidolgozására 40.000, a művelődési ház kisebb felújítására pedig 20.000 eurót. A magyar nemzetiségi önkormányzati közösségnek biztosított állami források arányát az elmúlt évekhez híven 70:30 arányban osztják fel, ami így 103.000 eurót jelent. A község ingatlaneladásából 115.000 euró bevételt terveztek. A tartalmas hozzászólások után a tanács első olvasatban elfogadta a költségvetés tervezetét és 15 napos közvitára bocsájtotta a dokumentumot.

Terítéken volt az ülésen a kelengyetámogatásról szóló szabályzat módosítása is. A tagok támogatták az érvényben lévő szabályzat szerint az újszülött gyermekes családok egyszeri 200 eurós támogatásának növelését legalább 600 euróra, amivel elősegítenék az újszülöttek számának növelését és a fiatal családok helyben maradását. E pontnál néhány tag javasolta, hogy az összeget vagy egy részét bizonyos kötelezettségekhez kössék, ilyen lenne például a gyermek kétnyelvű óvodába íratása. Göntér Aleksander tanácstag viszont 1.000 eurós egyszeri támogatást indítványozott, azzal érvelve, hogy a község akkor lesz vonzó a fiatal családok számára, ha intézkedéseivel az átlag fölé tud emelkedni, a javasolt összeggel pedig elérhető a kellő hatás. Egy átfogó, több éves ifjúsági stratégia kidolgozását is ésszerűnek tartották a tagok, amivel a fiatalbarát község tanúsítványt is elnyerhetnék. Az élénk vita után úgy döntöttek, hogy a községben az újszülött gyermekes családok a jövőben legalább 600 eurós támogatásban részesülnek, a módosítás végleges elfogadása előtt pedig a javaslatot a bizottságok is megtárgyalják.

A tagosítási folyamat több éves rögös útjának végére keserű szájízzel értek a községben, hiszen a Lendvai Közigazgatási Egység bár végre jóváhagyta a tagosítás elkezdését Dobronakon mintegy 696 hektár területre vonatkozóan, ez a pozitív döntés viszont akkor érkezett, amikor az illetékes minisztériumnál a szükséges forrásokra már nincs pályázat, ezért nem kizárt, hogy a kivitelezés továbbra is csúszni fog. Az engedély két évig érvényes.

Az ülésen a tanács öt munkatestületbe és az intézeti tanácsokba javasolt tagok kinevezését hagyta jóvá. Emellett a község öttagú felügyelőbizottságát Kovač Matej, Jež Simon, Gjergek Maja, Ružič Jože és Magyar Klara alkotja, a Lendvai Egészségház tanácsába Göntér Aleksandert, a Cerop tanácsába Kardinar Marjant delegálták.

A hivatal három munkatársa, Sekereš Marija, Povše Ester és Tkalec Tanja csatlakozott ahhoz az európai munkaközösséghez, amely a CAF tanúsítvány szerint méri a munkaminőséget és a polgárok elégedettségét.
 
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben