kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

Polgármesteri kabinet alakul, megszűnik a gazdasági egység

lekozs05193Lendva Község új felállású tanácsa Magyar Janez polgármester vezetésével megkezdte az érdemi munkát. Korábban már tartottak levelező ülést, a múlt heti ülésen pedig több szervezi változásról és a községi utak karbantartásáról döntöttek.

lekozs05191Az ülésen jóváhagyott statútum-módosítás szerint ezentúl a községi hivatal vezetője igazgató titulust kap a némileg megtévesztő titkár elnevezés helyett. Szervezeti felépítését tekintve módosult a községi igazgatóság is: megszűnik a polgármester hivatala, helyette polgármesteri kabinet alakul. Megszűnik a községi gazdasági egység is, hiszen a község e téren közvállalatot is működtet. A két módosítással a feladatok felaprózottságát javítják, növelik a hatékonyságot és rövidítik a visszajelzési időt.

A következő változás elsősorban a tanács bizottsági tagjainak létszámára vonatkozott. Mindegyik bizottság esetében a tagok számának csökkentését tervezik, többek közt a határozatképesség biztosítása érdekében. A szakszerű, minőségi és hatékony munka érdekében több tanácstag (Gerenčer, Gjerkeš és Süč) viszont egyes bizottságok létszámát nem változtatná meg. A kezdeményezésről a tanács nem döntött, hiszen ez majd a későbbi statútum-módosítás tárgya lesz.

Racionalizálási célt kíván teljesíteni a tanács a községi utakról szóló rendelet módosításával is. A még 1999-es hatályban lépett rendelet jogilag ütközött a területi törvénnyel. A tanács az említett rendelet 26. cikkelyét módosította, összehangolva a törvénnyel, mely szerint a kötelező községi gazdasági közszolgáltatásokat – ide tartozik a községi utak karbantartása is – nem csak a koncesszióval megbízott jogi személy és/vagy a helyi közösségek végezhetik (ahogy eddig), hanem a község gazdasági egysége, a község által alapított vállalat, intézet is. Így közbeszerzés meghirdetése sem kötelező, amire külön magyarázatot kért Horváth Ferenc tanácstag, hiszen meglepőnek találja a mintegy 500 ezer euró értékű feladatok elvégzését közbeszerzés nélkül. Mint elhangzott, a gazdasági szolgáltatások kivitelezésének módja egy külön községi rendelet tárgya lesz.

lekozs05192A levelező ülésen kinevezett Mandátumvizsgáló, Választási és Kinevezési Bizottság elnöke Gerenčer Jože (SMC) lett. Magyar Janez polgármesterré választása miatt a megürült tanácstagi helyre az SDS listájáról a következő legtöbb szavazattal rendelkező jelölt kerül a községi tanácsba, a delegált új tag Mocsnek Ottó lett Petesházáról. Lendva Község Tanácsa a 19-es létszámmal így teljessé vált.

 

Kinevezték a község felügyelőbizottságát

Miután a tanács elfogadta Magyar Janez polgármester javaslatát a titkos szavazásról, lebonyolították Lendva Község Felügyelőbizottsági tagjainak kinevezését. A szavazólistán a mandátumvizsgáló bizottság által javasolt 10 jelölt szerepelt, szavazni pedig legfeljebb 7 tagra lehetett. A leadott 17 szavazólap mind érvényes volt. Az eredmények alapján a község felügyelőbizottságának tagja Baša Drago, Čih Vesna, Farkaš Edvard, Horváth József, Kleiderman Peter, Sandor Ferenc és Špilak Ferenc lesz. A testületbe nem jutott be Matjašec Barbara, Režonja Šimonka Ivanka és Varga Aleksander.  

 

Kasaš Mihael Lendva főállású alpolgármestere

lekozs05194Magyar Janez polgármester a polgármesteri tájékoztató napirendi pont alatt bejelentette, hogy a község alpolgármesterének Kasaš Mihael (1983) tanácstagot nevezi ki. A völgyifalui Kasaš Mihael, a kémiai technológiák tudományának doktora, biodinamikus gazdálkodó február 1-jétől hivatásos alpolgármester lesz, addig tisztázódik, mi lesz az elsődleges tevékenységi területe.

 

 

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben