kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

Nem szállt el az álom

epk cimold0519Az Európa Kulturális Fővárosa 2025 cím elnyerését továbbra is tervezi Lendva – hangzott el a múlt heti sajtótájékoztatón. A község három éve készül rá, és – a számos megtévesztő híreszteléssel ellentétben – az új vezetésben sem volt kétség a projekttel kapcsolatban. A projekt folytatódik, Lendva készül: ha kissé poétikusan fogalmazunk, a színes lepkék viszik tovább az álmokat – adjunk hozzá közösen jó tartalmakat!

 

 

A projekt folytatódik, Lendva készül a pályázatra

 

epk sajto0519Lendva Község új vezetősége ugyan nagy meglepetéssel fogadta, hogy – bármilyen előzetes kommunikáció nélkül – január elején visszavonhatatlanul lemondtak az Európa Kulturális Fővárosa 2025 projekt vezetői, Aleš Šteger és Mitja Čander, de egy pillanatra sem volt kérdéses, hogy a projekt folytatódik vagy sem. Lehet, hogy egyes beruházások lassabb ütemben készülnek el.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2025 (EKF) projektről a (helyi) nyilvánosság jól tájékozott, hiszen 2016 tavaszától, amikor Lendva bejelentette, hogy megpályázza a címet, számos esemény zajlott az EKF zászlaja alatt. Emlékeztetésül mégis néhány tény.

Az Európai Unióban 2025-ben Szlovénia és Németország egy-egy városa kapja meg az EKF címet. Szlovéniában Lendva, Ljubljana, Nova Gorica és Kranj indul a címért. Lendva Község a pályázathoz szükséges 2017–2025 közötti helyi kulturális stratégia elkészítésével a ljubljanai Kreativna baza (Kreatív Bázis) kultúrafejlesztési intézetet bízta meg, melynek alapítói Mitja Čander író, szerkesztő, a maribori kultúrfővárosi projekt programigazgatója és Maja Čander, közvetlen munkatársuk pedig Aleš Šteger költő, író, mindhárman a szlovén kultúra közismert és befolyásos szereplői.

Aleš Šteger vezette a Lendva Európa Kulturális Fővárosa 2025 címére pályázó programbizottságot is. A projekt támogatására (rendezvények, beruházási, infrastrukturális tervek, szerződéses munka) Lendva Község komoly összeget fordított, különösen a 2018-as évben, és a projekthez átfogó regionális támogatottságot is kapott. Partnervárosként támogatja Muraszombat, Csáktornya és Zalaegerszeg, valamint a Muravidéki Fejlesztési Régió, Muraköz és Zala megye, akik csatlakozásával a lendvai projekt a szélesebb régió politikai támogatását is elnyerte. Az állam – legalább is az aktuális kultuszminiszter – mindig pozitívan nyilatkozott a törekvésekről. Még szinte néhány nappal ezelőtt, a most már lemondott Prešiček miniszter lendvai látogatása során tájékoztatta a községet, hogy a minisztérium már fordítja az EU pályázatszövegét és hogy a pályázatot év végéig kell benyújtani. Mivel azonban botrány közepette távozik a minisztérium teljes szűkebb vezetősége, a kapcsolatokat ismét meg kell teremteni.

 

 

Több pénz a kultúrára

 

Aleš Šteger december végi végleges lemondása az EKF-címre pályázó programbizottság vezetéséről, majd hamarosan Mitja Čander, s ezzel értelemszerűen a Kreatív Bázis hasonló lépése nagy visszhangot váltott ki a nyilvánosságban. A szakemberek megszakították az együttműködést Lendva Községgel, mert év végével lejárt a szerződésük, Lendva Község részéről pedig senki sem lépett kapcsolatba velük a munka folytatását illetően.

Lendva Község – néhány rövid polgármesteri nyilatkozaton kívül, hogy az egyoldalú lemondás nem jelenti a projekt megállítását – január 24-én tartott sajtókonferencián világította meg álláspontját.

„Az Európa Kulturális Fővárosa projekt folytatódik. A község olyan pénzügyi helyzetben van, hogy növeli a kultúrára szánt eszközöket olyan irányba, hogy bizonyos dolgokat továbbfejleszt, egyeseket pedig – talán infrastrukturális beruházásokat – egy későbbi időszakba visz át. A költségvetés mellett a kultúra finanszírozására mindenféleképpen más pénzügyi forrásokat is keresünk. Ami a lemondásokat illeti: az említett szakemberek nem kerestek meg bennünket, egyoldalúan megszakították az együttműködést. Én elérhető vagyok mindenki számára, vagy ha adott időben nem, mindenkit visszahívok. A kulturált kommunikáció megkövetelte volna – és itt kulturális projektekről beszélünk –, hogy legalább kapcsolatba léptek volna a községgel, és egyeztetésre, tárgyalásra került volna sor. Nem utolsó sorban az adófizetők pénzéből kapták a díjazásukat, korrekt összeget, és elvártuk volna, hogy a döntésük előtt legalább felhívnak minket” – nyilatkozta Magyar Janez polgármester. Ami a projekt további vezetését illeti, elmondta, hogy a káderpolitika területén intenzíven dolgoznak, tárgyalnak, de a konkrét nevekről egyelőre nem nyilatkozik. Kreslin Aleksandra, a községi igazgatóság megbízott igazgatója szerint az EKF egy átfogó projekt, melynek szélesebb társadalmi-gazdasági vetülete van, és a község így is kezeli. „A 2019-es költségvetésben biztosítottak az eszközök a kulturális tevékenységekre, sőt a tervek szerint 200 ezer euróval többet fordítunk a kultúrára – tehát az intézetek működésére, a beruházásokra és a pályázatokra –, mint a 2018-as évben. A költségvetés közel 10 százaléka a kultúrára megy, ami magas arányt jelent, és ez is bizonyítja az EKF-projekt kellő támogatását” – mondta Kreslin Aleksandra.
 
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben