kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

Promóció, együttműködés a helyi környezettel

meheszek0419A lendvai méhészek szombaton tartották meg évértékelő közgyűlésüket. Az elmúlt év tartalmas programjai között kiemelkedő jelentőségű volt az első alkalommal megünnepelt méhek világnapja, amelynek keretében a kilátótoronynál méhesház kezdte meg működését.

A Lendvai Méhészegyesület 46 tagjának mintegy a fele jelent meg a szombati közgyűlésen a Troica Spar Kocet rendezvényhelyiségében. Cigut Štefan elnök köszöntötte az egybegyűlteket, majd éves beszámolóját a május 20-án első alkalommal megünnepelt méhek világnapjával és ennek keretében a lendvai kilátótoronynál a promóciós és értékesítő méhesház sikeres megnyitásával indította. Azóta a méhesházban a hétvégéken helyi termelők kínálják termékeiket és népszerűsítek a méhészetet.

Az elnök a tavaszi méztermést gyengébbnek minősítette a megszokottnál. Átlagos termést hozott a repcelegelés, míg megfelelő volt az akác- és a hajdinamézelés. A méhészek aktívak voltak a mézelő fák ültetésében, hiszen több mint száz hársfát és néhány gesztenyefát ültettek el, jelentős részüket Völgyifaluban. A jobb felismerhetőség érdekében pedig az egyesület honlapot is létrehozott. Mindemellett ápolták a baráti kapcsolatokat a magyar (Lenti és Söjtör) és horvát (Csáktornya) méhészegyesületekkel, több szakmai képzésen, kiránduláson, előadáson vettek részt a tagok. Az elnök nem hagyta említés nélkül az eredményes együttműködést az 1. Sz. Lendvai Kétnyelvű Általános Iskolával sem. Erről a folytatásban Časar Marjan, az iskola méhészszakkörének vezetője és a tanméhes gondozója szólt bővebben. A szakkört nyolc tanuló látogatja, s „miután a tanméhesben tavasszal elpusztult az összes méhcsalád, áprilisban négy újat telepítettünk, az év végéig így nyolc méhcsalád gyűjtögette a mézet. A szakkörösök virágmézet és akácmézet csapoltak, amelynek java részét a szlovén reggelire fordítottuk a községi tanintézményekben.” 

A pénzügyeknél elhangzott adatok szerint a 2017-ből átvitt 2.300 euró mellett az egyesület az elmúlt évben 9.600 euróval gazdálkodott, aminek jelentős részét – 6.500 eurót – pályázati forrásból Lendva Község biztosította. A 9.000 eurós kiadások legnagyobb 3.000 eurós tételét a méhesház jelentette, a honlap létrehozása és a promóciós anyag elkészítése 2.200 euróba került. 

Az elnök az idei programtervet nagyvonalakban vázolta, ebben szerepelt a tagság fiatalítása és a tagok nagyobb egyesületi aktivitása, valamint a tájékoztatási és értékesítési méhesház lehetőséginek nagyobb kiaknázása. Idén négy szakmai továbbképzést szerveznek és folytatják a munkát a fiatalokkal. Remélik, hogy Völgyifalu példájára más falvakkal is létrejön az együttműködés és sor kerül további mézelő fák ültetésére, emellett a városból eltávolított hársfák újraültetésére is számítanak a város peremén. Az egyesületben fontolgatni kezdték az ötleteket a 2021-ben százéves évfordulóját ünneplő egyesület jubileumának színvonalas megünneplésére.

Végezetül a közgyűlés jóváhagyta, hogy a Szlovén Méhészszövetség az Anton Janša második fokozatú kitüntetésben Vinko Franc tag részesül, a Peter Dajnko Muravidék Méhészszövetség aranyelismerésében Časar Marjan, ezüstelismerésben Žalig Gregor, bronzelismerésben pedig két fiatal aktív méhész, Prša Boris és Časar Matej. A kitüntetéseket a szövetségi rendezvényeken veszik át a tagok.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben