kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

Bringaparadicsom és pinceturizmus Lendván

turist csente0419A Lendvai Turisztikai és Fejlesztési Közintézetet 2016. január 22-én alapította meg Lendva Község. Három év alatt számos feladatot vállaltak és teljesítettek a regionális és a községi turizmus fejlesztése terén. Hamarosan szállások nyílnak a borospincékben, de bővül a Muránia Kerékpárközpont kínálata is.   

A csentei Muránia Kerékpárközpontban működő Lendvai Turisztikai és Fejlesztési Közintézet működésének harmadik évfordulója alkalmából rendezett találkozón számos vendég jelent meg. Magyar Janez, Lendva Község polgármestere nevében Kreslin Aleksandra, a községi hivatal megbízott igazgatója gratulált a jubiláló intézet munkatársainak. Kifejtette: az intézet sok mindent eredményesen elvégzett, az egyik közülük a lendvai turizmus jobb felismerhetőségének elérése volt. Tevékenységeibe bevonta a polgárokat, így gazdagítva a turisztikai kínálatot. A jövőben még többet kívánnak tenni az aktív turizmus, a kerékpározás terén.

A Turisztikai és Fejlesztési Közintézetet Lendva Község Tanácsa az Ifjúsági Központ – Fiatalok Világa szervezet átalakításával hozta létre. Az intézet regionális fejlesztési ügynökséggé vált és a muravidéki fejlesztési ügynökségek hálózatának meghatározó része lett. Partnerei a Muraszombati Fejlesztési Központ, a Sinergija, a prlekijai PRA és a Pora Ügynökségek, utóbbiban a környezeti és infrastrukturális terület felelőse.

Az intézet felkarolta a kerékpárutak hálózatának fejlesztését is. Eddig három meghatározó projektet dolgoztak ki és valósítanak meg: az Iron Curtain Cycle – Kerékpárút a vasfüggöny nyomán projekt, a Guide2Visit és a Pinceturizmus projekt. Az intézet kifejlesztette az „Ismerkedés Lendvával egy nap alatt” turisztikai terméket is. Egyre látogatottabb az általuk segített hazai piac is.

– Intézetünk három éve egyfajta részidőt jelent, amikor az elvégzett munkánkból megállapíthatjuk, hol tartunk, milyen irányba kell haladnunk. Az irányt a 2021–2027-es regionális fejlesztési programba foglaljuk bele – mondta Varga Romeo, az intézet igazgatója. Két „csemege-projektjük”, az e-kerékpárkölcsönző elektromos bringákkal, valamint az ingyenes wifi-hozzáférhetőség a városközpontban még megvalósításra vár.  

   

 

Bringásparadicsom Csentében

 

– A turizmus magasabb szintre emelése és gazdagítása együttműködés-függő, amelyben az embereknek is meg kell találniuk magukat – fejtette ki Varga Romeo, a közintézet igazgatója. – Az Iron Curtain Cycle, a Guide2Visit és a Pinceturizmus projekt ebből a szempontból is kulcsfontosságú lehet a térség és a résztvevők számára.

A vasfüggöny nyomvonalán haladó kerékpárútprojekttel a Muránia Központban a bringázók paradicsomát szeretnék kialakítani. E célra a központ szomszédságában már telket és házat is vásároltak Csentében. A házban hostelt, az udvaron pedig glampinget és campinget alakítanak ki, vendéglátóegységgel, kerékpárszervizzel. A Muránia Központ apartmanja pedig már a vendégek rendelkezésére áll. A Guide2Visit program határon átnyúló turisztikai kínálat kialakítására irányul, valamint a határmenti övezet felismerhetőségének növelésére különböző promóciós eszközökkel. A Pinceturizmus projekt keretében Vinárium név alatt úgynevezett szórt szállodát létesítenek a Lendva-hegyen a projektben résztvevő borospincékben. A szálláshelyeket a pincetulajdonosokkal még januárban aláírt együttműködési szerződések után lehet majd igénybe venni.

A Turisztikai és Fejlesztési Közintézet jövőbeli kihívásait a 2021–2027 közötti fejlesztési tervek elkészítése, a projektek befejezése, üzemeltetése, erőteljes marketingje jelenti.

– Bízunk benne, hogy nem megvalósíthatatlan álmunk többek közt a fiatalok megszólítása start-upok, vállalkozási és turisztikai inkubátorok, a co-working révén. Célunk még a borászati akadémia és egy idegenforgalmi ügynökség létrehozása – mondta még Varga Romeo igazgató.

Szálláshelyek 12 borospincében

A Turisztikai és Fejlesztési Közintézet felhívására eddig 12 borospincében kínáltak fel szálláslehetőséget Kebeléről, Strelecről és a Lendva-hegyen. A Pinceturizmus projekt keretében ugyanis úgynevezett szórt szállodát kívánnak létesíteni a Lendva-hegyi borospincékben és hétvégi házakban. Az eddig jelentkező tulajdonosok a borospincéikben mintegy 40 szálláshelyet tudnak biztosítani. Az érdeklődő tulajdonosok számára a közintézet már különböző szakmai előadásokat, ismertetőket szervezett, s úgy tervezik, hogy január végéig már aláírják az együttműködési szerződéseket, ami után a szobák kiadhatók lesznek. A projekttermék a Vinárium szórt szálloda nevet viseli, elkészült a logója és hamarosan elérhető lesz a honlapja is. A Pinceturizmus projekt még nyitott, a jelentkezéseket nem csak szálláshelyek, hanem különböző termékek, szolgáltatások felkínálására is várják.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben