kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

Európa Kulturális Fővárosa 2025: lemondott Šteger és Čander   

epk steger0319Az Európai Unió határozata alapján 2025-ben Szlovénia és Németország egy-egy városa viselheti az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet. A pályázatot a rangos címre Szlovéniában az elsők közt, már 2016 áprilisában Lendva jelentette be. Szlovéniában még Ljubljana, Nova Gorica és Kranj indulna a címért.

epk cander0319A Lendva kultúrfővárosi pályázatához szükséges községi kulturális stratégiát a 2017–2025 közötti időszakra a ljubljanai Kreativna baza (Kreatív bázis) kultúrafejlesztési intézet készítette el, melynek alapítói Mitja Čander (alsó képünkön)író, szerkesztő, a maribori kultúrfőváros-projekt programigazgatója, valamint Maja Čander, a közvetlen munkatársuk pedig Aleš Šteger költő, író, mindhárman a szlovén kulturális szféra ismert szereplői. Aleš Šteger (fölső képünkön) vezette a Lendva Európa Kulturális Fővárosa 2025 címére pályázó programbizottságot is. A projekt támogatására Lendva Község tetemes összeget fordított, különösen a 2018-as évben, és a projekthez átfogó regionális támogatottságot is kapott.

A héten viszont nyilvánosságra került (a levél az egyik muravidéki hírportálon eredetiben olvasható), hogy Aleš Šteger december végén magántermészetű okokra hivatkozva véglegesen lemondott az EKF-címre pályázó programbizottság vezetéséről. További sajtónyilatkozataiból kiderül, hogy az év végével lejárt a szerződése, Lendva Község részéről senki sem lépett kapcsolatba vele, így ez is hozzájárult a lemondásához. A továbbiakban kifejtette, hogy hisz a projekt sikerességében, de a pályázatnak csak akkor van értelme, ha hely támogatottságot is élvez. Január 11-én az EKF programbizottságából kilépett Mitja Čander, s ezzel a projektből értelemszerűen a Kreatív bázis is. Lemondásának okai hasonlóak, mint Aleš Štegeré.

Ami az EKF-projektet illeti, Lendva Község új polgármestere Magyar Janez többször hangsúlyozta – többek közt lapunknak adott interjújában is –, hogy nincs a projekt ellen, de ezen a téren is átfogó belső áttekintésre van szükség.

Mivel a nyilvánosságban sok a megtévesztő információ, Lendva Község a jövő héten ebben a témában sajtótájékoztatót hív össze.

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben