kele
perec1
garas1
63. évfolyam
33. szám
Megjelenés:
2019. 08. 16.
kiscim3319
 

Agrárminiszteri szemle

mg minszt0319A múlt héten munkatársaival a Muravidéken tartózkodott Aleksandra Pivec mezőgazdasági miniszter (képünkön középen). Meglátogatta a Muraszombati Mezőgazdasági Intézetet, ahol az intézet vezetőségével tárgyalt, majd a térség gazdáival is találkozott. Az agrárminiszter ellátogatott néhány nagyobb muravidéki vállalathoz is.

A mezőgazdasági intézet vezetői, illetve a gazdák is a térségben tapasztalt legégetőbb problémákról tájékoztatták Aleksandra Pivec mezőgazdasági minisztert. Így szó esett a jelenlegi környezetvédelmi programok (KOPOP) megtartásáról – a szűkülő uniós mezőgazdasági költségvetés miatt kérdéses a kivitelezésük –, amelyekbe a muravidéki földeknek megközelítőleg már 60 százaléka tartozik. Természetesen elkerülhetetlen téma volt a muravidéki gazdák aszálykára, ennek folytán az öntözőrendszerek kiépítésnek lehetősége, beleértve a Mura ilyen célú kihasználását, valamint a környezetvédők negatív hozzáállása a témakörhöz. Beszélgetési téma volt a termőföldek hazai kézben tartása, a fiatal gazdák boldogulása, valamint a vadkár is. Természetesen a már említett és az egyéb témák tárgyalása is a következő hétéves uniós költségvetési időszak, a várhatóan csökkenő mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatások tükrében zajlott. Konkrétumokat, mivel ezeket még uniós szinten sem határozták meg, a tárcavezető nem tudott említeni, reméli azonban, hogy regionális megoldások lehetségesek lesznek, így figyelembe tudják majd venni a gazdák igényeit.

A miniszterasszony muravidéki szemléje során meglátogatta a dobronaki Ocean Orchids vállalatot, illetve beszélgetett Dobronak Község polgármesterével is, aki a községben tapasztalt tagosítási nehézségekről számolt be Aleksandra Pivecnek – más községekkel egyetemben a közigazgatási egység későn meghozott határozata miatt lekéstek a pályázatról –, emellett és ezzel kapcsolatosan pedig szó esett az árkok tisztításáról, az árvízvédelemről is.
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben