kele
perec1
garas1
63. évfolyam
16. szám
Lendva 
2019. 04. 18.
kiscim1619
 

Nem visszamenőleg akarok dolgozni, hanem új lappal indulni

magyar01191Lendva Községnek 16 év után új polgármestere van Magyar Janez vállalkozó személyében. December 17-én, a községi tanács megalakulásával lépett hivatalba és kezdte meg munkáját. Az első munkanapok után úgy látja, sürgős feladat a számviteli és a területrendezési részleg megerősítése. De mindenhol, ahol szükséges lesz, változásokat vezet be, mondja, és aktív marad a nemzetiségi politikában is.

Az alsólakosi Magyar Janez (1968) gazdasági és vállalkozói, valamint nemzetiségi politikusi tapasztalataira, tudására és tenni akarására támaszkodva indult a helyhatósági választásokon. Az SDS és az NSi pártok közös jelöltjeként négy ellenjelölttel szemben került ki győztesként. A fiatalabb polgármesterek közé tartozik nem csak a Muravidéken, hanem Szlovéniában is.

– A lendvai általános iskola befejezése után a muraszombati kereskedelmi középiskolában folytattam a tanulmányaimat – kezdte lapunknak a bemutatkozást a polgármester. – Később a munkavezetői szakot is elvégeztem, 2011-ben pedig a Közgazdasági Főiskola kereskedői szakán szereztem diplomát. Az első munkalehetőséget a Mercator üzletláncnál kaptam, ahol 1991-től üzletvezetőként dolgoztam. A pályafutásomat 2003-tól a lendvai Agrárcégnél folytattam, három évig a várpincészet vezetője voltam. Majd vállalkozói útra léptem, 2006-ban megalapítottam a Prekmurec Kft.-t és visszatértem a kereskedelmi vonalra. A cégem fokozatosan fejlődött, lépésenként építettem, sokszor nehéz körülmények között, de mindig sikeresek tudtunk lenni. Mindig igyekeztem időt találni a családomra és a hobbimra; szeretek kerékpározni, táncolni, sétálni a természetben.

– Sikeres céget vezetett. Mi miatt döntött úgy, hogy indul polgármesterjelöltként?

magyar01192– Úgy éreztem, hogy a községünkben másfajta, pozitívabb és eltökéltebb hozzáállás kell a fejlődéshez. Azt hiszem, ezen a téren tudok valami frissességet felkínálni. Van tapasztalatom a szervezésben, a vezetésben, ezért alkalmasnak éreztem magam a posztra. Tisztában vagyok azzal, hogy nagyon sok az új dolog és rengeteg a feladat, amik elvégzését szeretném minél előbb megkezdeni. Véleményem szerint a választások nem voltak szerencsés időpontban, hiszen egyes dolgokkal ebben az időszakban csak hiányosan lehetett foglalkozni. Ilyen a költségvetés, amely még nem készült el, valamint a végelszámolás sem. Az új munkatársaimmal is meg kell még ismerkednem. A házon belül jó viszonyokat szeretnék kialakítani, ezt nagyon fontosnak tartom.

– A polgármesteri tisztséget hivatásosan fogja ellátni. Kire bízta a cége vezetését?

– A kft.-t 2018. december 10-ig vezettem. Véleményem szerint jó kezekbe adtam át, nagyon ügyes és odaadó alkalmazottaim vannak. Emellett a két fiam, Alen és Matej is nagy segítséget jelentenek, hiszen ebben a cégben akarnak dolgozni, ami nagyon sokat jelent.

– Megalakult a községi tanács, Ön is hivatalba lépett már. Milyenek az első benyomásai?

– Nagyon sok a tennivaló, a munkatársaimnak pedig ezúton is köszönöm a segítőkészségüket. Én mindezt pozitív hozzáállással és korrektséggel viszonzom. Szeretném, hogy ennek a következményeit a polgárok is érzékeljék. A tanácsban is korrekt és konstruktív viszonyokra törekszem: meg fogom hallgatni a tagok véleményét, de remélem, hogy ezek a polgárokat szolgálják majd. Mindig a polgárok magasabb életszínvonalát szolgáló kezdeményezéseket, és nem az egyéni érdekeket fogom támogatni!

– Megvalósul a tanácsülések élő közvetítése, amit a kampányában támogatott?

– Javasolni fogom, de egyelőre nem tudni, milyen kimenetellel, hiszen erről a tanácstagok döntenek. Mindenképpen figyelembe kell venni a személyi adatok védelmére vonatkozó előírásokat is. Nekem az élő közvetítéssel kapcsolatosan nincsenek fenntartásaim, az ülésekről amúgy is felvétel készül.

– A tanács első komolyabb feladata és együttműködési hajlamának tesztelése a költségvetés elfogadása lesz. Milyen hozzáállásra számít?

magyar01193– Csakis pozitívra, hiszen egyes nagy projektek 2019-re tavalyról kerültek át. Ezek olyanok, amiket az előző tanács és a volt polgármester fogadott el. Nem számítok nehézségekre a költségvetés elfogadásánál.

– Várható-e valamilyen eszközfelosztási változás a költségvetésben? Mire fog odafigyelni, mire helyezi a hangsúlyt?

– Egyes konkrét változásokat már fontolgatunk. Számomra a legfontosabb az, hogy a költségvetés teljesíthető, betartható legyen. Ezen kívül szükséges az említett projektek anyagi vonzatának átvilágítása is.

– Mely projekteket fogja előnyben részesíteni a már megkezdettek közül? Mi lesz az áruház átépítésével?

– Információim szerint a tervkészítés van folyamatban, amely nagy összegű, mintegy 170 ezer eurós megbízás. Az elkészítésével egy ljubljanai tervezői csapatot bíztak meg, de még nem rendelkezem információval, milyen fázisban van a tervezés.    

– Mi lesz az Európa Kulturális Fővárosa projekttel? Tudjuk, hogy 2019-ben be kell nyújtani a pályázati dokumentációt.

– A véleményemet már többször ismertettem: ezen a téren is egy átfogó belső áttekintésre lesz szükség, hiszen az EKF projekt már nagyon sok pénzt felemésztett. Konkrét adatokat kértem arról, mi valósult meg eddig ezen a téren.

– Lendva Község több közintézet alapítója. Mi a véleménye ezek tevékenységéről, helytállásukról? Módosítaná-e az anyagi támogatásuk rendszerét?

– Még nem volt időm mindegyik intézetvezetővel találkozni, de már elindítottuk a folyamatot, például a Galéria-Múzeumban, ismerkedési jelleggel. Szó esett az intézet programjáról, a káderproblémákról, az eddigi község-intézet relációkról. Napirendre került a Könyvtár és Kulturális Központ egyik foglalkoztatottja munkaviszonyba kerülésének kérdése: ebben nem hozok döntést, nem voltam az ügynek részese. Az az álláspontom, hogy az intézetben addig ne alakuljon új tanács, amíg a jelenlegi nem oldja meg a kérdést. Én nem visszamenőleg akarok dolgozni, hanem új lappal indulni.

– Lendva számára fontos az idegenforgalmi ágazat, ebben nem kis szerep jut a Lendva Várja Önt Idegenforgalmi Szövetségnek, mely többek közt a legnagyobb turisztikai attrakció, a Vinarium kilátótorony üzemeltetője. Elég hatékonynak találja a tevékenységét, a pénzelését?

– 2018. december 17-én reggel 7.00 órakor kezdtem el a községnél dolgozni. Nagyon sok mindent elvégeztem már, de mindenre még nincs rálátásom. Az illetékesektől minél előbb le fogom kérni az anyagiakra, a programra és a szakemberállományra vonatkozó beszámolókat. Ennek alapján majd kiderül, melyik az optimális út, amelyre a működést a jövőben terelni tudjuk.

– Mi a véleménye a Lipa szálloda eladásáról?

– Szerintem nincs olyan lendvai polgár, aki ne támogatná a Lipa szállodába új tulajdonos bevonását! A mostani tulajdonos semmilyen konkrét fejlesztési tervet nem készített, nem tett jövőbe mutató lépéseket és nem is irányozott ilyeneket elő. Az a félelmem, hogy ha ezt a tulajdonosváltási lehetőséget nem használjuk ki, akkor további helyben járásra, stagnálásra lehet számítani, ami a lendvai turizmus kárára lenne.

– Milyen intézkedésekkel kívánja fellendíteni a községben a gazdaságot, ami a választási programjának is központi része volt? A kiépült ipari övezet önmagában nem tűnik elegendőnek...

– Ezen a téren nagyon sok lesz a tennivaló, hiszen vannak komoly lehetőségek nem csak az ipari övezetben, hanem az egykori Nafta vállalat elhagyatott ingatlanjaiban is. Már tettem néhány lépést ennek irányában és konkrét megbeszélésekre is hamarosan sor kerül.

– Milyen lesz a kapcsolattartás a helyi közösségekkel?

– Ez a kérdés számomra nagyon fontos. A települések vezetőségei közvetlenül a lakosságtól kapták a megbízást, ezért a polgárok kéréseit, igényeit továbbítaniuk kell a község felé. Nekem és a községnek pedig odafigyeléssel kell viszonyulni a felvetett kérdésekhez. Mindig mindenki számára rendelkezésre kívánok állni a problémák közös megoldása érdekében.

– Milyen viszonyra számíthatnak az egyesületek, sportegyesületek?

– A sport több más mellett olyan terület, amelyre a mandátumom alatt a munkatársaimmal együtt komoly figyelmet fogok fordítani. Támogatni kell a kimagasló eredményeket elérő sportolókat és azon sportágak fejlődését, amelyek korábban nem voltak jellemzőek nálunk. Itt a falusi egyesületekre is gondolok.

– Úgy a község céljainak tervezéséhez, mint a megvalósításához megfelelő szakembergárda szükséges. Kik képezik a legszűkebb munkatársainak csapatát?

– A községi hivatalban 39 munkatárssal dolgozom együtt. Mindenképpen megbízom bennük, a szakmai tudásukban. Fontos, hogy minél jobb, minél színvonalasabb munkát végezzünk és megfeleljünk a polgárok elvárásainak. Bizonyos átszervezésekkel azonban optimalizálni kell a részlegeket, főleg ott, ahol szakemberhiány van. Ilyen a számviteli és pénzügyi, valamint a területrendezési és urbanisztikai részleg. A jövőben mindenképp foglalkoztatunk egy koordinátort, aki a turizmus, az intézetek, a kultúra és az oktatás területén tartja a szereplőkkel a kapcsolatot. A községi hivatal vezetője is a jelenlegi szakemberek közül kerül majd ki.

– Hány alpolgármestert szándékozik kinevezni és mikor?

– Az alpolgármesterek kinevezése egy kicsit várat még magára. Amint már mondtam, először a jelenlegi munkatársakkal kívánok pozitív munkahelyi légkört kialakítani, majd ezt követően kerül sor az alpolgármesterek kinevezésére. Az alpolgármesteri posztra a községi tanács tagjai közül kell javasolnom, a keret, amiből választhatok, tehát adott. A javaslatot a községi tanácsnak el is kell fogadnia, meg kell erősítenie. Hallani már neveket, de volt, aki már saját magát is felkínálta a tisztségre…

– A választásokon sikerrel indult a Lendva községi nemzetiségi tanácsba, tagja lett a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának is. Polgármesterként tagja marad mindkét tanácsnak?

– A lendvai magyar önkormányzatba a község polgárai választottak be – nagyon szép számban. Ezért nagyon hálás vagyok. Úgy gondolom, ez az előző négy évben végzett becsületes munkám eredménye. Most sem fogok a választóimnak csalódást okozni, ezért a mostani mandátumban is tevékeny leszek, mindaddig, amíg a polgárok megbíznak bennem!

MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben