kele
perec1
garas1
63. évfolyam
24. szám
Megjelenés:
2019. 06. 13.
kiscim2419
 

Szétterítik, megszilárdítják, befüvesítik

depo4918A nem veszélyes hulladékok hosszúfalui lerakóhelyét a puconci CEROP regionális hulladékkezelő központ üzemelteti. A depó jelenleg szanálási és egyben bezárási folyamat alatt áll. A bezárásra a határidő 2020 közepe. A depó már több éve nem fogad újabb hulladékmennyiséget. De akkor milyen anyagot szállítanak oda?

A környékbeli polgárok felfigyeltek rá, hogy több kamion ismeretlen anyagot szállít a hosszúfalui hulladéklerakóba, ahonnan enyhe bűz is terjedt. Az anyag eredete és összetétele aggodalmat váltott ki. Az ügy tisztázására november közepén Koncut Ivan és Kotnjek Boris lendvai lakosok írásbeli feljelentést tettek a Környezetvédelmi és Területrendezési Felügyelőségnél. A terepszemle során laikusként is megállapították, hogy a depóban lévő anyagban műanyagdarabok is vannak.  

Az illetékes felügyelőség a feljelentést tevő két személyt arról értesítette, hogy a beérkezett levelet felügyelőségi ellenőrzés esetleges kezdeményezésének tekinti. A levél nem beadvány, így a Közigazgatási Törvény 127. cikkelye 2. bekezdésének értelmében nem jelent követelést a felügyelőségi eljárás beindítására. A feljelentésben felsorolt tételekkel kapcsolatban a feladatkörükkel és prioritásaikkal összhangban intézkedni fognak – írták.

Cipot Franctól, a CEROP igazgatójától megtudtuk, hogy a hosszúfalui depó szanálása és bezárása az érvényes ütemtervvel és a hatályos környezetvédelmi engedéllyel összhangban folyik. A munkálatok kivitelezője a Legartis Kft.   

– A depó hulladékmezőinek lezárásához a CEROP-ban előállított Ceropit anyagot használjuk, amit a muravidéki tisztítóberendezések iszapjából és hamuból állítunk elő. A keveréket gép készíti meghatározott anyagarányban. Ha megszárad a Ceropit, betonszilárdságot kap. Az anyag eredete és alkalmazott mennyisége szigorúan ellenőrzött. Ezen folyamat során nem keletkeznek erős szagok, az anyagból a beépítése után nem terjed semmilyen bűz – mondta Cipot Franc. – Az évekkel ezelőtt létrejött hulladékhegyek lejtőjén enyhíteni kell, hiszen a végső bezárás után a 10 méter magas és 80 százalékos lejtő csuszamlásveszélyt jelent. A dombokat szét kell teríteni, ehhez töltéseket kell építeni az előírt környezetvédelmei szabályokkal összhangban. A megbontott hegy esetén természetesen felszínre kerültek a múltban lerakott hulladékok, amikre a polgárok felfigyeltek, s ez adott okot a kételyekre és a feljelentésre. A Ceropittal megszilárdított hulladékmezőre földréteg kerül, ezt füvesítik, a tetején biofiltert helyeznek el. De nyitottak vagyunk minden további kérdésre – mondta még Cipot Franc igazgató.
 
 
MCSi Design
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.
Részletes leírás Rendben